Težak razgovor

Biden Putinu otvoreno zaprijetio "drugim scenarijima" ako diplomacija ne uspije

Za Washington bi vojna avantura bila problem zbog ljudskih patnji, što je element koji nije niti jedna strana otvoreno iznijela

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Security Council via teleconference call, at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, on February 11, 2022. (Photo by Alexey NIKOLSKY/Sputnik/AFP)

 Alexey Nikolsky

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su više od sat vremena telefonom razgovarali u subotu poslijepodne. Razgovor je završio nekoliko minuta nakon 18 sati.

Bijela kuća je po običaju štura. “Predsjednik Joseph R. Biden, Jr. razgovarao je danas s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o eskalirajućem vojnom jačanju Rusije na granicama Ukrajine. Predsjednik Biden bio je jasan da će, ako Rusija poduzme daljnju invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države s našim saveznicima i partnerima odlučno odgovoriti i nametnuti brze i ozbiljne troškove Rusiji. Predsjednik Biden je ponovio da bi ponovna ruska invazija na Ukrajinu izazvala opsežne ljudske patnje i naštetila položaju Rusije. Predsjednik Biden jasno je dao do znanja predsjedniku Putinu da, iako Sjedinjene Države ostaju spremne angažirati se u diplomaciji, u punoj koordinaciji s našim saveznicima i partnerima, mi smo jednako spremni za druge scenarije.”

Ovo je dosad najzabrinjavajućije priopćenje koje sam pročitao. Bijela kuća nije pretjerano birala riječi, priopćenje je objavljeno relativno brzo dok je Kremlj još uvijek vagao što i kako objaviti. SAD je ostao predan tezi da Rusija priprema napad - “eskalirajuće vojno jačanje (buildup)”. Zatim slijedi otvorena prijetnja teških sankcija koje bi u tom slučaju uslijedile. Rusija će to skupo platiti, (swift and severe costs), piše u priopćenju.

Za Washington bi vojna avantura bila izuzetno ozbiljan problem primarno zbog ljudskih patnji, što je element koji dosad nije niti jedna pregovaračka strana otvoreno iznijela. SAD se tako postavlja opet kao branitelj načela, prava najslabijih, stanovništva civilnog, onog dijela koji uvijek najviše pati. Znamo da to Putina na zamara, a Macron i ostali Europljani o tome ne govore kako ne bi sugerirali mogući vojni ishod.

Zatim slijedi za Putina izuzetno važan element, položaj Rusije kao globalne sile. Biden je zaprijetio i na tom planu što se ruskom caru svakako nije svidjelo, ali ga je zabrinulo vjerojatno i više nego mnoge druge prijetnje, čak i sankcije.

Što je sve zaključeno prijetnjom širokog spektra: Bijela kuća traži diplomatsko rješenje, ali je “spremna i na druge scenarije”. To ne moraju biti vojni scenariji, mogu, ali teško je očekivati da bi se NATO upustio u takvu avanturu. No, spektar “scenarija” izuzetno je širok. Hibridni i moderni modeli ratovanja su brojni, od kibernetičkih napada do incidenata u svemiru.

Koliko je poseban ovaj dio priopćenja potvrđuje vijest koju je objavila ruska agencija Sputnik, koja je pod izravnom kontrolom Kremlja, a neki tvrde da njom upravlja tajna služba FSB, nasljednica zloglasnih NKVD-a i KGB-a. Sputnik, i prije nego što je Kremlj objavio bilo kakvo priopćenje o razgovorima, navodi kako Bijela kuća nije elaborirala “druge scenarije” niti “brze i ozbiljne troškove”. Što je bespogovoran signal da to najviše zabrinjava Kremlj. Sputnik podsjeća da su američki dužnosnici i članovi Kongresa najavljivali opsežne sankcije Moskvi uključujući i “preduhitrujuće”. Sankcije i prije napada na Ukrajinu koje bi, navodi Sputnik, “trebale kazniti zemlju zbog “eskalacije” oko Ukrajine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:14