VELIKI KORAK

Biden razbjesnio desničare: Ovo je ključna osoba za zbrinjavanje nuklearnog otpada u SAD-u

Da, znam da neće biti lako. Da, shvaćam da je ovo veliki izazov. Da, spreman sam ga prihvatiti - napisali su Sam Brinton

Sam Brinton

 Tasia Wells/Getty Images/Profimedia

Sam Brinton najvjerojatnije je prvi dužnosnik američke vlade koji se izjašnjava kao rodno fluidna osoba, objavio je Yahoo. To bi značilo da se predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca upisao povijest kad je u Uredu za nuklearnu energiju Ministarstva energetike imenovao Sama Brintona za zamjenika pomoćnika tajnika za zbrinjavanje potrošenoga goriva.

Sam Brinton traži da mu se obraćaju s "oni" (they i them u engleskom). "Da, znam da neće biti lako. Da, shvaćam da je ovo veliki izazov. Da, spreman sam ga prihvatiti", napisali su Sam Brinton na Linkedinu.

image

Sam Brinton

JC Olivera/Getty images/Profimedia

O sebi Brinton ipak pišu u jednini dok traže da im se obraća u množini. Imaju sve kvalifikacije za taj posao: godinama rade na upravljanju nuklearnim otpadom, ali su istovremeno posvećeni LGBTQ aktivizmu. Aktivni su u Trevor Projectu, najvećoj svjetskoj mreži za prevenciju suicida među LGBTQ populacijom. Yahoo je podijelio fotografiju sa stranica Trevor Projecta, na kojoj je Sam Brinton u ulozi drag queen (prenaglašeno našminkanog muškarca u ženskoj odjeći).

image

Sam Brinton

Tommaso Boddi/Getty Images/Profimedia

Na uglednom MIT-u stekli su dvostruki magisterij iz nuklearnog inženjeringa i tehnologije te programiranja politike. Usprkos kvalifikacijama, Sam Brinton su izloženi napadima na društvenim mrežama i u konzervativnim medijima. Terry Schilling, predsjednik konzervativne lobističke udruge American Principles Project, nazvao je Brintona "kompletnim seksualnim degenerikom". Drugi je tvitao: "Ako je taj zadužen za pitanja nuklearnog otpada u Bidenovoj administraciji, trebao bi početi od sebe."

image

Sam Brinton

Jerod Harris/Getty Images/Profimedia

Još 1961. je José Sarria, drag queen-zabavljač, postao prvi gej kandidat u SAD-u, 15 godina prije nego što je Harvey Milk ušao u gradsku upravu San Francisca. Marti Cummings, drag-izvođač koji se lani kandidirao za Gradsko vijeće New Yorka, ističe da je imenovanje Sama Brintona znak da SAD ide naprijed. Desničarske napade odbacio je kao homofobične. Zapanjujuće je da se 2022. godine još bavimo time, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:38