prvi sastanak

Biden razgovarao s novim izraelskim predsjednikom: ‘Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja‘

Američki predsjednik izrazio je potporu izraelskom sporazumu o normalizaciji odnosa s drugim zemljama na Bliskom istoku
 Saul Loeb/AFP

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kako je njegova odanost Izraelu čelična te da se raduje skorom sastanku s novim izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom.

Biden, kojemu je to prvi predsjednički sastanak s najvišim izraelskim dužnosnikom, rekao je kako pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja. Američki predsjednik izrazio je potporu izraelskom sporazumu o normalizaciji odnosa s drugim zemljama na Bliskom istoku.

Sastanak je održan samo nekoliko tjedana nakon što je Bennett preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, zamijenivši Benjamina Netanyahua. Američki dužnosnici rade na dogovoru oko sastanak Bidena i Bennetta u narednim tjednima.

"Sljedećih će dana pozvati izraelskog premijera kako bi pronašli način za napredak i razmjenu ideja", rekao je Rivlin za Bidena nakon njihova sastanka.

Do susreta će doći usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog američkih napora da ponovno uđu u iranski nuklearni sporazum i strahova da bi nastavak sporazuma na kraju mogao omogućiti Teheranu da nabavi atomsko oružje koje bi ih učinilo ranjivima na iransko zastrašivanje ili vojnu prijetnju .

Američki pokušaji oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio 2018. godine, s Teheranom sporo napreduje jer se inzistira da SAD ukinu sve ekonomske sankcije.

Izvor upoznat sa sastankom Biden-Rivlin rekao je da se od Bidena očekuje da Rivlinu kaže da SAD i Izrael imaju isti cilj, da Iranu nije dopušteno razviti nuklearno oružje i da će Biden naglasiti američku potporu izraelskom pravu na samoobranu. Očekuje se kako će dvojica čelnika razgovarati i o izraelskom 11-dnevnom ratu s Gazom.

Rivlin treba napustiti dužnost 7. srpnja nakon sedmogodišnjeg mandata, a njegovo će mjesto preuzeti Isaac Herzog. Rivlin je na posljednjem inozemnom putovanju kao predsjednik te će se sastati s dužnosnicima Ujedinjenih naroda u New Yorku te kongresmenima u Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2023 13:53