SASTANAK NA VRHU

Biden: SAD i Japan zajedno će se usprotiviti pokušajima Kine da upotrijebi silu ili zastrašivanje

Opredijeljeni smo raditi zajedno na pitanjima poput Istočnokineskog mora, Južnokineskog mora te Sjeverne Koreje, rekao je
Yoshihide Suga i Joe Biden
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u petak u Washingtonu kako je imao produktivne razgovore s japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom te da su dvije zemlje spremne zajedno raditi na mnogim pitanjima uključujući odnose s Kinom i Sjevernom Korejom.

Biden je govorio na konferenciji za medije u Bijeloj kući nakon popodnevnih razgovora s japanskim premijerom, kao prvim državnikom s kojim se susreo oči u oči u svom predsjedničkom mandatu, započetom u siječnju, prenijele su svjetske agencije. Ovaj susret za Bidena je i prilika za obnovu savezništava koja su zamrla u vrijeme njegova prethodnika Donalda Trumpa.

Biden je kazao, govoreći o današnjim razgovorima, da će se Sjedinjene Države i Japan suočiti "zajedno" s "izazovima" koje je postavila Kina.

"Opredijeljeni smo raditi zajedno u prihvaćanju izazova koje postavlja Kina kao i na pitanjima poput Istočnokineskog mora, Južnokineskog mora te Sjeverne Koreje, kako bi osigurali budućnost slobodnog i otvorenog Indopacifičkog područja", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za medije.

image
Yoshihide Suga i Joe Biden
Mandel Ngan/AFP

Japanski je premijer istaknuo je da će se dvije savezničke zemlje usprotiviti "svakom pokušaju" Pekinga da "silom ili zastrašivanjem promijeni status quo u morima Južne i Istočne Kine".

Složili smo se o potrebi otvorenih razgovora s Kinom, u kontekstu kineskih aktivnosti u širem području kao i zaštite univerzalnih vrijednosti i stabilnosti u međunarodnim odnosima, rekao je Suga.

Kazao je kako su on i Biden razgovarali o utjecaju koji Kina ima u indopacifičkoj regiji i svijetu, te da su obojica istaknula važnost japansko-američkog savezništva u regiji.

Vezano uz Sjevernu Koreju Suga je rekao da je Japan spreman na trilateralnu suradnju sa SAD-om i Južnom Korejom na rješavanju sjevernokorejskog pitanja te da je spreman sastati se i sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Biden je rekao da će Japan i SAD investirati u tehnologije čija pravila postavljaju demokracije, a ne autokracije. On je dodao kako će dvije zemlje zajedno raditi na 5G tehnologiji, lancima opskrbe poluvodičima, umjetnoj inteligenciji, genomici.

Također je kazao kako će dvije zemlje raditi zajedno na klimatskim pitanjima te da će Suga sudjelovati na samitu o klimi. Istaknuo je da su Japan i SAD opredijeljeni na postizanje nulte stope zagađenja do 2050.

image
Yoshihide Suga i Joe Biden
Mandel Ngan/AFP

Japanski premijer istaknuo je i kako će Japan i SAD raditi zajedno na tome da regija dobije pristup cjepivima u pandemiji koronavirusa.

Također je kazao kako je prenio Bidenu spremnost da se ovog ljeta održe Olimpijske i Paraolimpijske igre u Japanu te da je Biden ponudio svoju potporu.

Po riječima japanskog premijera dvojica čelnika razgovarala su i o Tajvanu, u svjetlu rastućeg kineskog vojnog pritiska, te o kineskoj pokrajini Xinjiang i oštroj kineskoj politici prema tamošnjim Ujgurima.

"Razgovarali smo o okolnostima vezanim uz Tajvan i ujgursku autonomnu regiju Xinjiang", kazao je Suga dodavši da će se suzdržati od iznošenja detalja razgovora, no da postoji zajednička suglasnost dviju zemalja o važnosti mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Prije susreta s Bidenom japanski premijer sastao se privatno tijekom jutra i s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris.

Biden: Iransko obogaćivanje uranija ne pomaže, ali razgovori i dalje traju

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako iransko povećanje pročišćavanja uranija na razinu od 60 posto ne pomaže rješavanju problema, no izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Iran još uvijek u neizravnim razgovorima sa SAD-om o obnovi suglasnosti o nuklearnom sporazumu iz 2015.

Iran je u petak objavio da nastavlja s obogaćivanjem uranija do razine od 60 posto, najviše do sada, čime je na korak do 90 posto kada je riječ o razini korištenja kao oružja, u tvornici Natanz, u kojoj se ranije ovog tjedna dogodila eksploziju za koju Iran optužuje Izrael.

"Ne podupiremo i ne mislimo da pomaže to što Iran kaže da će nastaviti obogaćivati do 60 posto", rekao je Biden novinarima tijekom zajedničke konferencije za medije s japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom.

"Unatoč tome zadovoljni smo da se Iran složio sudjelovati u razgovorima - indirektnim - s nama i našim partnerima o tome kako napredovati i što je potrebno za povratak u nuklearni sporazum...bez traženja koncesija koje mi ne želimo napraviti", dodao je Biden.

Iran je proteklih mjeseci podignuo obogaćivanje uranija na 20 posto, na razinu na kojoj se smatra iznimno bogatim i što je značajan korak prema razini na kojoj može postati oružje.

Sporazum iz 2015. sa svjetskim silama kojim se ograničavaju iranske nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija govorio je o čistoći uranija na razini 3,67 posto. Iran negira da želi razviti nuklearno oružje.

Upitan o tome nije li ovaj potez Irana znak da se ne misli ozbiljno vratiti u sporazum Biden je kazao kako se i dalje vode razgovori te da je preuranjeno govoriti o tome kakav će biti rezultat.

Predstavnici Irana i svjetskih sila zajedno su na sastanku u Beču na kojemu žele spasiti nuklearni sporazum iz 2015., kojega je prije tri godine jednostrano napustio tadašnji američki predsjednik Donald Trump, što će odluka o daljnjem obogaćivanju uranija umnogome otežati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 00:56