RUŠI SE STATUS QUO

Biden šalje preko milijardu dolara vojne pomoći Tajvanu, Kinezi prijete: ‘Odgovorit ćemo na ovu provokaciju!‘

U posljednjih mjesec dana iznad Tajvana su letjeli balistički projektili, Tajvanci su srušili kineski dron, a ovaj najnoviji potez Amerikanaca obećava daljnju eskalaciju

Joe Biden/ tajvanska predsjednica Tsai Ing-Wen/ Xi Jinping, kineski predsjednik

 /Roc President Office/Alamy/Alamy/Profimedia Jim Watson/Afp Wahng Zhao/Afp

Nakon što su SAD odobrile potencijalnu prodaju oružja Tajvanu vrijednu 1,1 milijardu dolara koje će zasigurno povećati obrambene sposobnosti tog samoupravnog otoka, Kina je u subotu zaprijetila "protumjerama", piše Telegraph.

Značajan paket naoružanja - koji uključuje 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak - pomogao bi Tajvanu da "modernizira svoje oružane snage" i "održi vjerodostojnu obrambenu sposobnost", kaže glasnogovornik State Departmenta. To je ujedno i najveća takva pomoć odobrena za mandata predsjednika Joea Bidena.

Peking je bijesan

No takav potez razljutio je nomenklature u Pekingu, koji tvrdi da Tajvan spada pod njihovu vlast. Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, rekla je kako ovakav razvoj situacije "ozbiljno ugrožava kinesko-američke odnose, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu".

"Kina će odlučno poduzeti legitimne i nužne protumjere u skladu s novonastalom situacijom", dodao je Pengyu.

Glasnogovornik ureda tajvanskog predsjednika Chang Tun-han zdušno je pak zahvalio SAD-u na potpori.

Ministarstvo obrane Tajvana poručilo je kako kineske provokacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju Tajvanu, te će im prodaja oružja pomoći da olabave kineski vojni pritisak.

Objava o prodaji oružja Tajvanu uslijedila je mjesec dana nakon agresivnih kineskih vojnih vježbi oko obale Tajvana. Tada su navodno iznad Taipeija, glavnog grada Tajvana, proletjeli i balistički projektili. Kineska manifestacija vojne moći došla je kao odgovor na posjet Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu. Pelosi je ujedno i najviša američka politička figura koja je posjetila Taipei u posljednjih nekoliko godina.

Otada je Kina nastavila s vojnim vježbama, koje uključuju redovito probijanje srednje crte Tajvanskog tjesnaca - neslužbene barijere između dviju strana - za što analitičari tvrde da je pokušaj poništavanja statusa quo. Takvi manevri se nastavljaju, pa su i danas dva kineska borbena zrakoplova prešla tu liniju. Nekoliko dana ranije, tajvanske snage navodno su oborile kineski dron koji je ušao u njihov zračni prostor.

"Neće se poremetiti ravnoteža u regiji"

"Dok NR Kina nastavlja povećavati pritisak na Tajvan – uključujući pojačanu vojnu, zračnu i pomorsku prisutnost oko Tajvana – i pokušava promijeniti status quo u Tajvanskom tjesnacu, mi Tajvanu pružamo ono što mu je potrebno da zadrži sposobnost samoobrane", rekla je Laura Rosenberger, viša direktorica Bijele kuće za Kinu i Tajvan.

Oružani paket sadrži rakete Sidewinder, koje se mogu koristiti za misije zrak-zrak, te protubrodske rakete Harpoon, koje bi se mogle koristiti za praćenje i potapanje nadolazećih plovila ako bi Kinezi krenuli u napad putem mora. No najvredniji dio paketa jest podrška za održavanje i nadogradnju tajvanskog nadzornog radarskog sustava, koji je tu da pruži rano upozorenje o svakom nadolazećem napadu.

Paket još mora odobriti američki Kongres, ali ne očekuje se da će mu se netko suprotstaviti, budući da i republikanci i demokrati stoje uz Tajvan.

Uoči posjeta Pelosi, Bidenovi ljudi tvrdili su Kinezima kako ona ne zastupa politiku Bidenove administracije, budući da je Kongres zasebna grana vlasti. No jasno je kako ova posljednja isporuka oružja odobrena izravno od Bidenove administracije.

U isto vrijeme, Bijela kuća naglašava kako se i dalje ništa ne mijenja u njihovoj politici. SAD Tajvanu, naime, prodaje oružje još od 1970-ih, podsjeća Telegraph. I Pentagon je poručio da nova isporuka vojne oprema najavljena u petak neće poremetiti vojnu ravnotežu u regiji.

Podsjetimo i kako su, navodno, 28. kolovoza dva ratna broda američke mornarice plovila kroz međunarodne vode u Tajvanskom tjesnacu, što je, očekivano, dodatno razbjesnilo Peking.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:14