IRSKA TURNEJA

Biden se danas obraća irskom parlamentu i bit će počasni gost banketa u dvorcu Dublin

Biden će postati četvrti američki predsjednik koji će se obratiti irskom parlamentu

Joe Biden i Rishi Sunak

 Pool/Zuma Press/Profimedia/Pool/zuma Press/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden, ponosni Amerikanac irskog podrijetla, u trodnevnoj je turneji po Irskoj, a u četvrtak će se obratiti parlamentu u Dublinu i biti na banketu u dvorcu Dublin pošto se njegov fokus pomaknuo sa sjevernoirskog mira na slavljenje baštine.

"Osjećaj je prekrasan. Osjećam se kao da se vraćam kući", rekao je Biden novinarima u srijedu poslijepodne dok je obilazio dvorac Carlingford, u blizini doma svojih irskih predaka.

Biden će biti počasni gost na banketu u dvorani St Patrick‘s u dvorcu Dublin u četvrtak navečer, a ta čast je ranije iskazana britanskoj kraljici Elizabeti II. i američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

Poslijepodne će se sastati s irskim predsjednikom i premijerom te postati četvrti američki predsjednik koji će se obratiti irskom parlamentu nakon Kennedyja 1963., Ronalda Reagana 1984. i Billa Clintona 1995. godine.

Biden je u srijedu ujutro bio u Belfastu gdje je kratko razgovarao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i pozvao političke čelnike Sjeverne Irske da obnove svoju podjelu vlasti uz obećanje značajnih američkih ulaganja.

Nakon toga je uživao u bezbrižnijem putovanju u okrug Louth, koji se nalazi između Dublina i Belfasta i rodno je mjesto njegovog prapradjeda Owena Finnegana, postolara koji je emigrirao u Sjedinjene Države 1849. godine.

Biden je pokislim stanovnicima grada Dundalka rekao da im je grad prekrasan. "Ne znam zašto su dovraga moji preci otišli odavde", našalio se.

U petak će se susresti s rođacima s druge strane svoje obitelji, one od praprapradjeda Edwarda Blewitta u zapadnom okrugu Mayo. Ondje će se javno obratiti na kraju svoje turneje.

Bidena će na nekim angažmanima u Dublinu pratiti državni tajnik Antony Blinken koji je u posjetu Irskoj, a potom će otputovati u Vijetnam i Japan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:39