EKSPLOZIVAN IZVJEŠTAJ

Biden se izvukao teških optužbi, ali razlog je šokantan: ‘On se ne sjeća ni kad mu je sin umro!‘

Biden se, između ostalog, nije sjećao u kojem je razdoblju bio potpredsjednik SAD-a

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Posebni tužitelj Robert Hur objavio je svoje izvješće o tome kako je Joe Biden postupao s povjerljivim dokumentima nakon što je služio kao potpredsjednik Baracka Obame.

U izvješću se navodi da je Biden ‘namjerno zadržao i otkrio povjerljive materijale‘ i time ugrozio nacionalnu sigurnost, ali se također navodi da protiv predsjednika neće biti podignuta kaznena prijava.

Međutim, razlog zašto je Biden oslobođen pomalo je šokantan. U izvješću, koje potpisuje Hur, navodi se da pamćenje predsjednike Amerike ‘ima značajna ograničenja‘, što je demonstrirao u svojim intervjuima.

Biden se, između ostalog, nije sjećao u kojem je razdoblju bio potpredsjednik SAD-a, a ni otprilike nije znao kada mu je umro sin Beau.

Izvješće također sadrži neke od Bidenovih političkih stavova, uključujući njegov stav o ratu u Afganistanu.

U izvješću se navodi da je Biden imao jak motiv da zadrži tajne dokumente o Afganistanu, jer je želio dokazati da se protivi Obaminoj odluci da ondje pošalje dodatne trupe.

On je ‘vjerovao da je povećanje trupa predsjednika Obame 2009. bila pogreška u usporedbi s Vijetnamom‘, navodi se u izvješću, dodajući: ‘Htio je zapisnik koji bi pokazao da je bio u pravu u vezi s Afganistanom; da su njegovi kritičari bili u krivu.‘

Nakon što je vijest objavljena, Biden se oglasio i izrazio svoje zadovoljstvo odlukom i istaknuo da je od samog početka u potpunosti surađivao s istražiteljima.

Članovi Bidenovog pravnog tima su pronašli povjerljive dokumente u uredu Bidenovog think tanka u Washingtonu i u njegovoj rezidenciji u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

Bidenov glavni suparnik na izborima u studenom, bivši predsjednik Donald Trump, suočava se s 40 točaka savezne optužnice jer je zadržao visoko osjetljive dokumente o nacionalnoj sigurnosti na svom imanju na Floridi nakon što je izgubio vlast 2021. i zato što je ometao napore američke vlade da ih vrati.

Premda postoje sličnosti između dva slučaja, također ima i bitnih razlika.

Bijela kuća je rekla da su Bidenovi odvjetnici pronašli manji broj povjerljivih dokumenata, koje su potom predali.

Trump je to odbijao učiniti dok u FBI-jevom pretresu njegovog doma nije pronađeno 100 povjerljivih dokumenata, zbog čega su Trump i dvoje zaposlenika na njegovom imanju Mar-a-Lago optuženi za ometanje pravde.

Hurovo izvješće i njegova odluka da ne podigne optužnicu će vjerojatno dovesti do optužbi Trumpa i njegovih republikanskih saveznika o dvostrukim standardima.

Trump je optužen nakon što su tužitelji rekli da je mjesecima odbijao predati kutije koje su sadržavale predsjedničke dokumente koje je odnio na svoje imanje te ih je skrivao nakon što je američka vlada zatražila njihov povrat. Tužitelji tvrde da je u FBI-jevom pretresu njegovog doma u kolovozu 2022. pronađeno više od 100 dokumenata s oznakom "povjerljivo".

Trump se izjasnio kao nevin te je optužio tužitelje da su politički motivirani. Suđenje je zakazano za svibanj, ali će vjerojatno biti odgođeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47