NEĆE ZAJEDNO SJESTI

Biden se na samitu G20 na Baliju ne planira susresti ni s Putinom, ni s bin Salmanom

Američki predsjednik je kazao da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom na Baliju

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Bijela kuća naglasila je u četvrtak da predsjednik Joe Biden uopće ne planira bilateralni sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu skupine G20 u studenom na indonezijskom otoku Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li onamo otputovati.

Američki predsjednik "uopće ne kani sjesti sjesti s Vladimirom Putinom", rekao je u četvrtak njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Kirby.

U najduljem govoru od početka rata u Ukrajini ruski predsjednik u četvrtak navečer u Moskvi na političkom forumu sa stručnjacima i novinarima rekao je da ne zna hoće li osobno sudjelovati na samitu 20 vodećih svjetskih gospodarstava.

"Možda ću putovati. Još o tome razmišljam", rekao je Putin.

Domaćin samita, indonezijski predsjednik Joko Widodo, koji očekuje Putinov dolazak na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi sudionici na samitu "uključe u konstruktivni dijalog".

Biden - bin Salman

Američki predsjednik Joe Biden ranije je kazao da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom na Baliju.

Inače dobri odnosi SAD-a i Saudijske Arabija pogoršali su se otkako je skupina zemalja izvoznica nafte OPEC+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Pad proizvodnje mogao bi povećati cijene na tržištu što je nepovoljno za demokrate koje očekuju napeti izbori na pola mandata u studenome i moguća pobjeda republikanaca.

Biden je sredinom listopada rekao da će Saudijska Arabija snositi posljedice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte.

Prošlog tjedna Biden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cijene benzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:48