GRANICA ZADUŽIVANJA

Biden se oštro obrušio na republikance: ‘Igrate ruski rulet s ekonomijom, to je opasno!‘

Demokratska stranka ima premalu većinu da bi samo svojim glasovima uspjela podići granicu zaduživanja
Američki predsjednik Joe Biden
 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je oštro napao republikansku oporbu, optuživši je da igra "opasnu" igru ​​u Kongresu jer SAD-u prijeti nedostatak novca za plaćanje prispjelih dugova ako se ne podigne granica zaduživanja.

"Nemojte ometati", rekao je u govoru u Bijeloj kući, osuđujući "neodgovornost" republikanaca u trenutku kada bi demokrati željeli izglasati tekst kojim bi se podigla granica zaduživanja, prije isteka roka 18. listopada.

Demokratska stranka ima premalu većinu da bi samo svojim glasovima uspjela podići granicu zaduživanja.

"Ne mogu vjerovati" da bi se to moglo dogoditi, rekao je američki predsjednik, misleći na nemogućnost plaćanja prispjelih obveza, što se nije nikada dogodio u povijesti SAD-a.

Republikanci u Senatu predvođeni Mitchem McConnellom dvaput su posljednjih tjedana odbili podići granicu zaduživanja. Oni tvrde da demokrati mogu iskoristiti parlamentarni manevar poznat kao "pomirenje" i sami podići granicu, ali demokrati odbijaju takav pristup.

Biden je optužio republikance da igraju "ruski rulet" s ekonomijom.

Upitan može li jamčiti da SAD neće prekršiti granicu duga, predsjednik je rekao: "Ne mogu. To je na Mitchu McConnellu." Rekao je da ima namjeru s njim razgovarati o tom problemu.

Kongres je uvijek podizao granicu zaduživanja ili ju je ukidao na određeno razdoblje da bi osigurao da Sjedinjene Američke Države mogu isplatiti svoje dugove i time je sprječavao svjetsku financijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Od 1960. plafon je podizan ili privremeno ukidan 78 puta.

Granica zaduživanja trenutno je nešto iznad 28.000 milijardi dolara, a ministarstvo financija ocjenjuje da će biti dostignuta 18. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 05:58