UPOZORENJE RUSIJI

Biden se sastao s čelnicima pet srednjoazijskih zemalja: ‘Teritorijalni integritet važniji nego ikad‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s govornice Opće skupštine Ujedinjenih naroda ocijenio da Rusija "jasno prijeti" Kazahstanu

Joe Biden

 Timothy A. Clary/Afp

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je inzistirao na "zajedničkim načelima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta", nakon razgovora s čelnicima pet srednjoazijskih zemalja, te je spomenuo mogući posjet jednoj od tih bivših sovjetskih republika.

"Ova načela danas su važnija nego ikad", rekao je američki predsjednik na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, što se moglo shvatiti i kao prikriveno upozorenje Rusiji. "Radujem se što ću vas uskoro ponovno vidjeti, možda u nekoj od vaših zemalja", dodao je.

Joe Biden održao je sastanak, prvi takve vrste na ovoj razini, s čelnicima Tadžikistana, Kirgistana, Kazahstana, Turkmenistana i Uzbekistana, navodi agencija France Presse.

Riječ je o zemljama koje održavaju bliske političke, gospodarske i vojne veze s Moskvom, ali koje također rade na uspostavljanju dobrih odnosa sa zapadnim silama.

image

Joe Biden održao je sastanak, prvi takve vrste na ovoj razini, s čelnicima Tadžikistana, Kirgistana, Kazahstana, Turkmenistana i Uzbekistana

Jim WATSON/AFP

Šestorica čelnika "raspravljala su o mnogim temama: sigurnosti, trgovini i ulaganjima, povezanosti, potrebi poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nacija i tekućim reformama za poboljšanje dobrog upravljanja i vladavine prava", navodi se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Ubrzavamo našu suradnju”, rekao je Biden, govoreći o povećanju američke pomoći u borbi protiv terorizma, stvaranju platforme za poticanje gospodarske razmjene i mogućem dijalogu o strateškim mineralima. “Svijet je sigurniji ako smo zajedno”, rekao je američki predsjednik o ovom formatu nazvanom C5+1.

Nešto ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je s govornice Opće skupštine Ujedinjenih naroda ocijenio da Rusija "jasno prijeti" Kazahstanu. Ova zemlja s Rusijom dijeli najdužu neprekinutu kopnenu granicu na svijetu (više od 7500 kilometara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18