OČI PUNE SUZA

Biden se slomio dan uoči inauguracije: ‘Predsjedničku prisegu trebao je položiti netko drugi...‘

Biden je odletio prema zrakoplovnoj bazi Andrews blizu Washingtona, iako je planirao na inauguraciju putovati vlakom.
 Jim Watson/AFP

Dan prije inauguracije za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država izabrani američki predsjednik Joe Biden oprostio se od svojih sugrađana u Delawareu, saveznoj državi u kojoj je rođen i odrastao.

Prije odlaska za Washington u emotivnom govoru zahvalio im je jer su vjerovali u njega kada je započinjao političku karijeru. Govoreći u zračnoj luci New Castle također je odao počast sinu Beauu, koji je umro 2015. godine od tumora na mozgu. Glas mu je podrhtavao dok je sa suzama u očima i sjetnog pogleda govorio o pokojnom sinu rekavši kako se nadao da će on jednoga dana postati predsjednik.

- Žalim samo zbog jedne stvari, žalim jer on nije ovdje s nama. On je trebao postati predsjednik. Delaware me je naučio da je sve moguće u ovoj zemlji, rekao je okupljenima, među kojima su bili i njegov sin Hunter te kći Ashley.

Biden je odletio prema zrakoplovnoj bazi Andrews blizu Washingtona, iako je planirao na inauguraciju putovati vlakom. Godinama je kao američki senator vlakom putovao između Washingtona i Wilmingtona, ali je zbog pojačanih mjera sigurnosti oko inauguracije morao odustati od toga.

Podsjetimo, izabrani predsjednik Barack Obama je 2009. vlakom iz Philadephije krenuo prema Washingtonu, a u Wilmingtonu mu se pridružio izabrani potpredsjednik Joe Biden.

Inauguracija u Washingtonu bit će dan kakav se ne pamti - demokrat Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u pustom gradu prepunom vojske.

image
Chip Somodevilla/AFP
image
Chip Somodevilla/AFP
image
Jim Watson/AFP

Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Država kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i golem broj pripadnika snaga sigurnosti koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu, šokiranom napadom pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. siječnja.

Ni Trump neće nazočiti svečanosti. Kad Joe Biden u podne po mjesnom vremenu položi ruku na Bibliju, on će već biti izvan Washingtona, čime će prekinuti tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti.

image
Jim Watson/AFP
image
Jim Watson/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 14:42