UOČI SUMMITA G20

Biden se susreo s Macronom i priznao: ‘Naše ponašanje s Aukusom bilo je nespretno‘

Macron je na početku sastanka u francuskom veleposlanstvu u Vatikanu rekao da će susret omogućiti obnovu povjerenja.
Biden i Macron.
 Ludovic Marin/AFP

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u petak s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom uoči samita G20 u Rimu i govoreći o sporu s Parizom zbog obrambenog pakta SAD-a s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Washington bilo "nespretno".

Biden je iskoristio priliku da okrene novu stranicu u odnosima koji su se zategnuli zbog američko-australskog sigurnosnog saveza poznatog kao AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju. Pakt je doveo do toga da Australija otkaže sporazum iz 2016. o kupnji francuskih podmornica.

- Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrijebim englesku riječ, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno - izjavio je Biden.

Biden je rekao da je ta stvar vođena "nespretno" i da je imao osjećaj da je Francuska unaprijed informirana da se dogovor s Australijom neće realizirati.

Dodao je da SAD nema dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske i da ne postoji dio svijeta u kojem Washington ne može surađivati s Parizom.

Macron je na početku sastanka u francuskom veleposlanstvu u Vatikanu rekao da će susret omogućiti obnovu povjerenja.

- Ono što je doista važno jest što ćemo zajednički činiti idućih tjedana i mjeseci - izjavio je Macron.

- Nakon te stvari s AUKUS-om, sada smo u pravom zajedničkom projektu - dodao je Macron.

U vrijeme spora, Macronova vlada je ocijenila da su joj bliski saveznici "zabili nož u leđa", bijesna zbog toga što je afera dovela u pitanje ulogu Francuske i Europe na globalnoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:07