KRENUO U KAMPANJU

Biden skinuo rukavice i šokirao Trumpa: ‘On je jedan ekstremist, polufašist, uništavač demokracije!‘

Američki predsjednik pomno je odabrao mjesto odakle će poručiti da je duša nacije u pogibelji

Joe Biden i Donald Trump

 /Jim Watson/ Afp Brendan Smialowski/Afp/Profimedia

“Jednakost i demokracija su napadnuti. Ne činimo si uslugu ako se zavaravamo”. Tako je američki predsjednik Joe Biden impostirao govor održan u četvrtak u Philadelphiji. Govor koji je Bijela kuća u transkriptu naslovila “O trajnoj borbi za dušu nacije”.

Pomno je odabrano mjesto odakle će poručiti da je duša nacije u pogibelji, da je napadnuta demokracija: Independence Hall u Philadelphiji, predsjednik Biden će reći da je "ovdje Amerika objavila Deklaraciju o neovisnosti prije više od dva stoljeća s idejom, jedinstvenom među narodima, da smo u Americi svi stvoreni jednaki. Ovdje je napisan i raspravljen Ustav Sjedinjenih Država”.

Biden precizno, otvoreno definira da Donald Trump i MAGA (Make America Great Again, Učinimo Ameriku opet velikom, slogan koji je Trump koristio u kampanji 2016. godine da bi postao parolom radikalno desnog krila Republikanske stranke) predstavljaju “ekstremizam koji prijeti temeljima naše republike”. Naglašavajući da ne misli na sve republikance, samo MAGA republikance koji su, smatra, manjina. Oni ne poštuju Ustav, ne vjeruju u vladavinu prava, ne priznaju želju naroda, “ raspiruju vatru političkog nasilja što prijeti našim osobnim pravima, potrazi za pravdom, vladavini prava, samoj duši ove zemlje”.

Demokratski američki predsjednik Joe Biden ovim je govorom čvrsto zagazio u kampanju, a da će biti žestoka i bez rukavica i s njegove strane najavio je govorom održanim Demokratskom nacionalnom odboru u ponedjeljak: ”Gledamo početak ili posmrtno zvono ekstremnoj MAGA filozofiji. To nije samo Trump, ta cijela filozofija je gotovo polufašizam prema djelovanju.”

Oštar je to napad koji Trump nije očekivao jer Biden i Demokratska stranka su dobili vjetar u jedra nizom uspjelih zakonskih akata koji će blagotvorno djelovati na razvoj SAD-a. A Trump se nalazi pod istragom zbog krađe dokumenata najviše razine tajnosti iz Bijele kuće. Uz nastavak istrage za napad rulje na Kongres 6. siječnja prošle godine gdje je sve više dokaza za njegovo destruktivno djelovanje.

Taktička je to priprema javnosti za izbore na polovici predsjedničkog mandata gdje su ulozi veliki: demokrati moraju sačuvati Zastupnički dom i ne dopustiti da izgube sadašnju izjednačenost u Senatu. Bilo koji od poraza negativno bi utjecao na drugi dio predsjedničkog mandata jer bi blokirao zakonodavnu agendu. Zato predsjednik Biden poručuje: “Demokrati, neovisni, umjereni republikanci: Moramo biti jači, odlučniji i predaniji spašavanju američke demokracije nego što su MAGA republikanci uništavanju američke demokracije.”

Istraživanje koje je u petak objavio The Wall Street potvrđuje da se može zamijetiti promjena trenda biračkog tijela: za demokrate bi glasalo 47%, za republikance 44%. U ožujku su republikanci imali prednost od 5%. Na promjenu biračke preferencije utjecali su, navodi WSJ, neopredijeljeni birači zbog čega im se Biden izravno obraća. U toj skupini posebno žene i mladi, a podrška raste i u krugu crnog i hisapanoameričkog biračkog tijela.

Republikanska stranka je toga svjesna, kao i poraza Sarah Palin na izborima za ispražnjeno mjesto u Zastupničkom domu Kongresa. Pobijedila je demokratkinja Mary Peltola, pripadnica autohtonog naroda s Aljaske. Poraz ima dodatnu težinu jer je Palin, kandidatkinju za potpredsjednicu na predsjedničkim izborima 2008. godine, podržao Trump. Što otvara pitanje ima li njegova podrška, dovoljna za pobjedu na unutarstranačkim izborima, isti utjecaj kad dođe do sraza s kandidtkinjama i kandidatima Demokratske stranke.

Fox News je korektno izvijestio o sadržaju Bidenovog govora zamjerajući predsjedniku što izaziva podjele, a tvrdio je da će biti faktor ujedinjavanja nacije.

Liberalni američki mediji mu zamjeraju da je u govoru pohvalio stanje američke ekonomije, ali preko njegovih usana nije prešla riječ koja pati većinu stanovništva: inflacija, koja se popela na 9,1%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54