IDE PO DRUGI MANDAT

Biden službeno objavio da kreće u novu utrku za Bijelu kuću, pogledajte videoporuku: ‘Završimo posao!‘

U rekordnoj životnoj dobi od 80 godina ulazi u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću i potencijalni novi revanš s Donaldom Trumpom

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Američki predsjednik Joe Biden službeno je objavio da će se ponovno kandidirati za predsjednika SAD-a, ulazeći u rekordnoj životnoj dobi od 80 godina u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću i potencijalni revanš s Donaldom Trumpom.

Najava njegove kandidature za izbore 2024. dolazi četiri godine nakon što je objavio svoju početnu kandidaturu za Bijelu kuću obećavajući da će izliječiti "dušu nacije" usred turbulentne administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Sloboda. Osobna sloboda temeljna je za to tko smo kao Amerikanci. Ne postoji ništa važnije. Ništa svetije. To je bio posao mog prvog mandata: boriti se za našu demokraciju.

"Ovo ne bi trebalo biti crveno ili plavo pitanje. Da bismo zaštitili svoja prava. Da bismo bili sigurni da svi u ovoj zemlji imaju jednak tretman. I da svi imaju poštenu priliku da to postignu. Ali širom zemlje, ekstremisti MAGA-e staju u red kako bi oduzeli temeljne slobode. Rezanje socijalnog osiguranja koje ste plaćali cijeli život, a istovremeno rezanje poreza za vrlo bogate. Diktiranje odluka o zdravstvenoj skrbi žena, zabranjivanje knjiga i govorenje ljudima koga mogu voljeti.

"Kada sam se kandidirao za predsjednika prije četiri godine, rekao sam da se borimo za dušu Amerike. I još je tako. Pitanje s kojim se suočavamo je hoćemo li u godinama koje su pred nama imati više slobode ili manje slobode. Više prava ili manje.

"Znam što želim da bude odgovor, a mislim da i vi znate. Ovo nije vrijeme za samozadovoljstvo. Zato se kandidiram ponovno".

"Ovo je naš trenutak. Dakle, ako ste uz mene, idite na JoeBiden.com i prijavite se. Završimo ovaj posao, znam da možemo. Zato što su ovo Sjedinjene Američke Države. I ne postoji ništa što ne možemo učiniti ako to učinimo zajedno", kazao je Biden u videoporuci.

Nakon niza velikih zakonodavnih pobjeda i značajnih vanjskopolitičkih borbi u prve dvije godine na vlasti, Biden nema pravog protukandidata u Demokratskoj stranci.

No očekuje se da će se zbog svoje dobi suočiti sa stalnim i žestokim preispitivanjima.

Demokratski veteran imao bi 86 godina na kraju drugog mandata.

Čak i ako bi liječnički pregled utvrdio da je "sposoban" za obavljanje predsjedničkih dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar.

Anketa NBC Newsa objavljena tijekom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati.

Šezdeset i devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

No Biden je svoje godine nazvao "potpuno legitimnim".

Tijekom sljedećih godinu i pol, Biden bi imao sve prednosti obnašanja dužnosti, uz potporu ujedinjene stranke, dok republikanci tek započinju nesređenu predizbornu sezonu.

Trump, usprkos tome što je postao prvi predsjednik s optužbama za kazneno djelo i suočava se s istragama zbog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020., uvjerljivi je republikanski favorit.

Trump je u ponedjeljak kritizirao Bidena koji ga je porazio prošli put.

"S tako katastrofalnim i neuspjelim predsjedanjem, gotovo je nezamislivo da bi Biden uopće pomislio na ponovno kandidiranje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:14