AZIJSKA TURNEJA

Biden stigao u Južnu Koreju: Razgovarat će o Sjevernoj Koreji, ali i ambicijama Kine

Južna Koreja trebala bi biti među prvim članicama Bidenova Indopacifičkog gospodarskog okvira (IPEF)...
 Saul Loeb/Afp/Profimedia/Saul Loeb/Afp/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u petak u Južnu Koreju, prvu postaje turneje po Aziji.

Biden je sletio u američku zračnu bazu Osan južno do Seula.

Trebao bi se sastati s novim južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom, relativno novim u politici, prvi put licem u lice. U petak će zajedno posjetiti Samsungovu tvornicu, a u subotu ih očekuje cjelodnevni raspored.

image
Lee Jin-man/Afp/Profimedia/Lee Jin-man/Afp/Profimedia

Suzbijanje utjecaja Kine u regiji ključna je tema Bidenova posjeta, ali Južna Koreja vjerojatno će biti u tom pogledu oprezna u javnosti s obzirom na to da je Kina njezin glavni trgovinski partner.

Južna Koreja trebala bi biti među prvim članicama Bidenova Indopacifičkog gospodarskog okvira (IPEF), koji će biti predstavljen tijekom posjeta, a definirat će standarde na području rada, zaštite okoliša i opskrbnih lanaca.

Na pitanje u vezi kineskog protivljenja IPEF-u, Yoon je novinarima u petak rekao da to ne mora biti u sukobu s gospodarskim vezama Južne Koreje s Kinom.

Hyundai radi na planovima za izgradnju nove tvornice za proizvodnju električnih automobila u SAD-u i to bi moglo biti objavljeno tijekom Bidenova posjeta.

Biden i Yoon razgovarat će i o teškom problemu Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ponovno je počeo testirati interkontinentalne balističke projektile i moguće je da će nastaviti s testiranjima i dok je Biden u regiji.

Američka suradnja s Južnom Korejom i Japanom "samo će ojačati suočena s daljnjim provokacijama" Sjeverne Koreje, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima na putu prema Južnoj Koreji, odgovarajući na pitanje o mogućnosti testiranja oružja.

"Spremni smo za tu mogućnost", rekao je.

SAD je poručio saveznicima i Kini da bi takve provokacije tijekom Bidenova posjeta "izazvale prilagodbe načina na koji je američka vojska pozicionirana u regiji", rekao je.

Yoon je dao naslutiti da će zauzeti odlučnije stajalište prema Sjevernoj Koreji od svojeg prethodnika i očekuje se da će zatražiti Bidenovu pomoć.

Yoon je upozorio na mogućnost preventivnog napada bude li naznaka predstojećeg napada Sjeverne Koreje i obećao da će osnažiti sposobnosti odvraćanja svoje zemlje.

Sjeverna Koreja, koja je tek protekli tjedan potvrdila pojavu covida-19 u zemlji, ignorira pozive da se vrati diplomaciji.

Washington je rekao da je otvoren za izravne pregovore s Kimom u bilo kojem trenutku, ali nije javno iznio nove ideje o tome kako uvjeriti sjevernokorejsko vodstvo da pristane na pregovore.

Biden je odlučio da neće posjetiti teško utvrđenu demilitariziranu zonu između dviju zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 03:18