Nastavak trenda?

Biden stiže u Rijad, Izrael se nada da je to početak normalnog odnosa sa Saudijskom Arabijom

Izraelci su već 2020. normalizirali veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Marokom.

Joe Biden 

 Nicholas Kamm/Afp

Izrael je u utorak objavio da se nada "početku" normalizacije veza sa Saudijskom Arabijom u prigodi posjeta američkog predsjednika Joea Bidena toj monarhiji u Perzijskom zaljevu i regionalnoj sili krajem tjedna.

Američki predsjednik treba od srijede do petka poslije podne boraviti u posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima, a zatim prvi put izravnim letom iz Izraela doputovati u Saudijsku Arabiju, zemlju koja službeno ne priznaje postojanje židovske države.

"Činjenica da predsjednik Biden izravno leti u Saudijsku Arabiju oslikava dinamiku zadnjih mjeseci. Postoji osjetljiva, krhka i nova veza na više područja. Nadamo se i djelujemo tako da to budu prvi koraci, početak procesa normalizacije", rekao je novinarima visoki izraelski dužnosnik.

"Ne možemo zamisliti Bliski istok u budućnosti bez normalizacije veza Izraela i svih njegovih susjeda, pa tako i Saudijske Arabije", dodao je taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Izrael koji je potpisao mirovne ugovore s Egiptom (1979.) i s Jordanom (1994.), dvama arapskim susjedima, 2020. je normalizirao veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Marokom, a 2021. sa Sudanom u okviru "Abrahamovih ugovora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:33