IMIGRACIJSKA POLITIKA

Biden suspendira Trumpove sporazume o azilu sa Salavadorom, Gvatemalom i Hondurasom

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sustav
Ilustracija
 Nathan Howard/ AFP

Bidenova administracija priopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni tajnik Antony Blinken priopćio je da su Sjedinjene Države "suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden".

Takozvani sporazumi "sigurne treće zemlje", koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhićenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom ožujka 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošloga tjedna otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sustav, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja obitelji razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 21:12