KRIZA ZBOG PANDEMIJE

Biden: Trumpa jednostavno nije briga za gospodarske teškoće. Neka izađe s igrališta za golf

Biden je pozvao Trumpa da okupi čelnike Kongresa te da pokrene pregovore o novom paketu gospodarske pomoći za pogođene koronom
Joe Biden
 Alex Wong/AFP

Demokratski kandidat za predsjedničke izbore Joe Biden optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da nema osjećaja za gospodarstvo kojemu je pandemija koronavirusa nanijela veliku štetu.

Bivši potpredsjednik SAD-a to je rekao nakon što su podaci u petak pokazali da se usporava rast zapošljavanja te da se produbljuju razlike između rasa u stopama nezaposlenosti.

Prenoseći poruku svoje kampanje da je on bliži američkom radništvu nego njegov suparnik, Biden je istaknuo da je gospodarska kriza povećala razlike između bogatih i siromašnih.

"Bolna je istina da imamo predsjednika koji to jednostavno ne vidi, ne osjeća, ne razumije, jednostavno ga nije briga. Misli da je sve u redu ako burza raste", rekao je Biden u govoru u svojoj bazi u Wilmingtonu (država Delaware).

Trump i republikanci isticali su pad stope nezaposlenosti u kolovozu na 8,4 posto kao znak oporavka gospodarstva nakon šoka izazvanog lockdownom u kojemu teške posljedice osjetile male tvrtke od restorana i teretana pa sve do frizerskih salona.

Pa ipak, predsjednik ulazi u predizbornu utrku s narušenim gospodarstvom i ozbiljnim pitanjima o načinu na koji je ušao u borbu s pandemijom, u kojoj je u Sjedinjenim Državama umrlo 186 tisuće ljudi.

Biden, koji po anketi Reuters/Ipsos ima sedam posto prednosti pred Trumpom, pozvao je predsjednika da okupi čelnike Kongresa te da pokrene pregovore o novom paketu gospodarske pomoći za pogođene koronavirusom.

"Zaključak: gospodine predsjedniče, bavite se svojim poslom. Iziđite s igrališta za golf. Pozovite čelnike i sjednite u Ovalni ured. Postignite sporazum", rekao je Biden.

Za većinu glasača gospodarstvo je bitna tema. Zaposlenost u SAD-u ostaje 11,5 milijuna ispod predpandemijske razine, a stopa nezaposlenosti je 4,9 posto više nego što je bila u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15