MOBILIZACIJA SUSTAVA

Biden: ‘U SAD-u ćemo cijepiti ljude i noću i vikendima, a ovo je naš plan za cijepljenje svijeta‘

Predsjednik SAD-a kaže da nema novog lockdowna, već kreće jača kampanja cijepljenja i pomoć drugim zemljama u borbi protiv covida-19

Kampanja cijepljenja u SAD-u

 Eva Marie Uzcategui/AFP

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da neće prisiljavati naciju na još jedan lockdown dok se širi novi soj covida-19. Osim što ohrabruje Amerikance na cijepljenje, Biden je rekao kako SAD "mora cijepiti svijet".

Biden je iznio svoju politiku pristupa problemu koronavirusa za nadolazeće mjesece u tekstu objavljenom u četvrtak u USA Today, kako prenosi RT.

U članku je predsjednik SAD-a naveo kako je brzo širenje nove omikron varijante, koja je već stigla i u SAD, "uzrok za zabrinutost", ali ne i "za paniku".

U pokušaju da ublaži strahove da bi novi soj mogao zaustaviti gospodarski oporavak, Biden je ustvrdio kako ne razmatra nikakva sveobuhvatna ograničenja i restrikcije.

Ljekarne će slati obavijesti u milijunima e-mailova

"Borit ćemo se protiv covida-19 ne zatvaranjem, već raširenijim cijepljenjem, booster dozama, testiranjem i drugim načinima", naveo je Biden.

Neke od tih mjera bit će produljenje vremena cijepljenja na noći i vikende, a bit će otvoreno i više mjesta na kojima ljudi mogu primiti cjepivo.

Amerikanci tako mogu očekivati da će primati neželjenu elektronsku poštu od ljekarni koje će ih tako obavještavati o dostupnosti cjepiva. Slat će, kako se navodi, "milijune tekstova i e-mailova kako bi podsjetili klijente".

image

Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

Administrativni aparat će u međuvremenu doći do 60 milijuna Amerikanaca na Medicareu, najavio je Biden.

Kao dio svog plana da škole ostanu otvorene, Biden je rekao kako će vlada pojačati kampanju cijepljenja usmjerenu na djecu od pet godina, kao i otvoriti "stotine novih obiteljskih klinika za cijepljenje".

Američki predsjednik je također rekao da će zahtijevati od privatnih osiguravatelja da pokriju troškove brzih kućnih testova, napominjući da će testovi biti besplatno dostupni na "tisućama mjesta diljem zemlje" za one koji nemaju osiguranje.

Biden: SAD mora pomoći drugim zemljama

Pozivajući sve Amerikance koji ispunjavaju uvjete da prime dopunske, booster doze cjepiva, Biden je rekao da samo masovno cijepljenje američke populacije neće riješiti problem, tvrdeći da bi SAD trebalo pomoći i drugim zemljama u cijepljenju svoje populacije.

"Moramo cijepiti svijet i ojačati međunarodna pravila putovanja za ljude koji dolaze u SAD", kazao je Biden, dodajući da SAD planira isporučiti 200 milijuna doza u sljedećih 100 dana, uz 280 milijuna cjepiva koje su već poslali.

Što se tiče onih koji su već bili zaraženi virusom, Biden je rekao kako njegova administracija radi na povećanju "dostupnosti novih lijekova, uključujući terapije monoklonskim antitijelima", kao i antivirusne pilule, kada ih odobri američka Agencija za hranu i lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:04