‘TIHA HRABROST‘

Biden u sjedištu CIA-e nahvalio špijune: ‘Hvala vam što ste razotkrili što Putin planira u Ukrajini‘

Ruski predsjednik više puta optužio je SAD i druge zapadne sile da su namjerno kreirale scenarij kako bi namamile Moskvu u rat

Joe Biden

 Samuel Corum/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u sjedištu Središnje obavještajne agencije CIA zahvalio osoblju te agencije što su upozorili svijet na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i pozdravio ono što je nazvao "tihom hrabrošću američkih špijuna".

Na obilježavanju 75. godišnjice CIA-e, Biden je rekao da je bio uključen u agenciju 52 od tih godina, najprije kao mlađi senator u odboru osnovanom 1975. za istraživanje eksperimenata s kontrolom uma i drugih zloporaba od strane agencije.

Za obavještajne podatke koje je prikupila CIA istaknuo je da su razotkrili Putinove planove i omogućili Washingtonu da upozori druge zemlje na rat.

"Zahvaljujući nevjerojatnom radu naših obavještajnih profesionalaca, uspjeli smo unaprijed upozoriti svijet što Vladimir Putin planira u Ukrajini. Razotkrivanje Putinove igre probušilo je ogromnu rupu u pretvaranju i diskreditiralo njegove laži o tome što smo radili u Ukrajini", izjavio je Biden.

Prije ruske invazije 24. veljače, dok je Rusija gomilala više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, Putin je više puta optužio Sjedinjene Države i druge zapadne sile da su namjerno kreirale scenarij kako bi namamile Moskvu u rat, a Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

Bidenov govor oštra je suprotnost govoru bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je svoj prvi govor kao predsjednik održao u sjedištu CIA-e, gdje je kritizirao medije i svoje političke protivnike ispred "zida zvijezda" koji je obilježavao desetke agenata CIA-e koji su poginuli na dužnosti.

Biden je primijetio i da su ove godine zidu dodane dvije zvijezde.

"Vaše tjelesno zdravlje i dobrobit od ključne su važnosti za mene i za vaše vodstvo ovdje u CIA-i", rekao je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 10:27