POPUŠTANJE NAPETOSTI

Biden ukinuo sankcije u zračnom prometu s Kubom, ali i druge odluke koje je nametnuo Trump

Odluka će omogućiti američkim aviokompanijama da održavaju vezu s drugim zračnim lukama, a ne samo s onom u Havani

Ilustracija

 Yamil Lage/AFP

Američko ministarstvo prometa ukinulo je u srijedu sankcije na zračni promet s Kubom, što je mjera koju je u svibnju najavila Bidenova administracija kao znak popuštanja napetosti s otokom.

Odluka će omogućiti američkim aviokompanijama da održavaju vezu s drugim zračnim lukama, a ne samo s onom u Havani, vidi se iz dokumenta. Predviđeno je i ponovno odobrenje nekih grupnih putovanja na Kubu.

Bidenova je uprava 16. svibnja najavila skoro ukidanje paketa sankcija uvedenih otoku, a visoki američki dužnosnik opisao je takav korak kao "praktične odluke koje trebaju odgovoriti na humanitarnu situaciju" na Kubi i "razviti gospodarske mogućnosti" Kubanaca.

Osim zrakoplovnih veza, američka vlada kani obnoviti program obustavljen prije nekoliko godina koji je olakšavao postupak useljavanja članova iste obitelji. Ujedno je najavio da će povećati kapacitete za rješavanje zahtjeva Kubanaca za vizu.

SAD će također ukinuti gornju granicu od 1.000 dolara po tromjesečju i po pošiljatelju/korisniku koja je dosad ograničavala slanje novca na Kubu i odobrit će slanje novca izvan obiteljskog kruga.

Tu je granicu uveo bivši predsjednik Donald Trump koji je u svom mandatu donio niz mjera protiv Kube.

Mjere najavljene 16. svibnja kubanska je vlada dočekala s odobravanjem, ocijenivši ih "malim korakom u dobrom smjeru", ali "ograničenog dometa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 12:29