‘LET‘S GO, BRANDON‘

Biden umjesto božićne čestitke dobio psovku, čini se da nije shvatio o čemu je riječ: ‘Slažem se‘

Joe Biden očito nije razumio značenje komentara, tj. anti-Bidenove uvrede, koju mu je uputio Jared, otac iz savezne države Oregon

Joe Biden 

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i supruga Jill bili su domaćini tradicionalnog godišnjeg predsjedničkog telefonskog razgovora s djecom - u sklopu programa NORAD Tracks Santa, u Bijeloj kući pratili su kako napreduje putovanje Djeda Mraza i njegovih sobova oko svijeta te pritom zaprimali pozive roditelja i njihove djece.

Tijekom večeri Bidenove je nazvala i obitelj iz američke savezne države Oregon - otac Jared te djeca Griffin (11), Hunter (3), Piper (4) i Penelope (2). Dok su mališani otkrivali što bi željeli dobiti od Djeda Božićnjaka, otac je predsjedniku, nakon što mu je ovaj rekao "nadam se da ćete imati prekrasan Božić", odgovorio provokacijom poručivši mu "Sretan Božić i ajmo, Brandone".

"Ajmo, Brandone, slažem se", ponovio je Biden, koji očito nije razumio značenje Jaredova komentara, tj. anti-Bidenove uvrede.

Inače, fraza "ajmo, Brandone" ("Let's go Brandon" na engleskome) postala je eufemizam među brojnim američkim konzervativcima za psovku "Fuck Joe Biden" ( u prijevodu "J**eš Joea Bidena") nakon što je svojedobno tijekom izravnog prijenosa NASCAR-ove automobilističke utrke TV voditeljica zbog pozadinske buke navodno krivo čula povike iz publike koja je skandirala "Fuck Joe Biden" govoreći gledateljima kako gomila zapravo skandira "Ajmo, Brandone" u čast pobjednika utrke Brandona Browna.

No, ispostavilo se da je publika u Alabami, gdje se održavala utrka, doista vikala "Fuck Joe Biden". Slogan je u međuvremenu postao popularan među pristašama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sam Brandon Brown, vozač utrke, poslije je javno izrazio nezadovoljstvo prisvajanjem njegova imena za slogan protiv Bidena.

"Ne želim biti zamjena za psovku", rekao je nedavno za New York Times, prenosi The Telegraph.

Bijela kuća nije komentirala incident, ali isti je postao apsolutni hit na društvenim mrežama. Dio javnosti zabavilo je Bidenovo ponavljanje fraze, dok su neki, uključujući i one iz konzervativnih krugova, ipak zaključili kako je šala bila neukusna.

- Nije prigodno predsjedniku Sjedinjenih Država reći 'idemo, Brandone' kad vam je čovjek samo želio čestitati Božić. Dobri maniri i dalje bi trebali biti važni - poručo je, primjerice, Erick Erickson, poznati konzervativni kolumnist.

- Ljudi koji su ionako mrzili Bidena pronašli su sladak način da mu javno kažu 'odj**i' bez straha od gubitka posla ili drugih negativnih posljedica - zaključili su pak neki drugi korisnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 08:54