NAJVEĆA PRIJETNJA DOSAD

Biden upozorio svijet na nuklearni Armagedon: ‘Prilično dobro sam upoznao Putina, ne šali se‘

Jasno je izrazio svoju zabrinutost da bi, ako bi se taktičko nuklearno oružje rasporedilo, brzo eskaliralo u svjetski nuklearni sukob

Vladimir Putin, nuklearna eksplozija i Joe Biden

 /Afp

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se svijet suočava s najvećom prijetnjom nuklearnog "Armagedona" još od predsjednika Kennedyja i Kubanske raketne krize, prenosi Sky News.

Kazao je to na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u New Yorku nakon što su ruski dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja taktičkog nuklearnog oružja.

Opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je rekao da je "prilično dobro upoznao tog tipa".

"Ne šali se kada govori o korištenju taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja, jer njegova vojska, može se reći, ima znatno slabije rezultate."

Jasno je izrazio svoju zabrinutost da bi, ako bi se takvo oružje rasporedilo, ono brzo eskaliralo u svjetski nuklearni sukob.

"Prvi put od kubanske raketne krize imamo izravnu prijetnju uporabom nuklearnog oružja ako se situacija nastavi razvijati ovim tijekom", rekao je.

"Pokušavam shvatiti što je Putinovo odstupanje?" On je rekao. “Gdje on nalazi izlaz? Gdje se nalazi u toj poziciji u kojoj ne samo gubi obraz, već i značajnu moć unutar Rusije?

"Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i kubanske raketne krize", kazao je pa dodao:

"Ne vjerujem da postoji nešto poput sposobnosti da se lako upotrijebi taktičko nuklearno oružje i sve to ne završi s Armagedonom."

Tijekom krize 1962., Sjedinjene Države pod predsjednikom Johnom Kennedyjem i Sovjetski Savez pod Nikitom Hruščovim bili su blizu upotrebe nuklearnog oružja zbog prisutnosti sovjetskih projektila na Kubi.

Američki dužnosnici upozoravali su posljednjih nekoliko mjeseci na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini nakon brojnih strateških neuspjeha na bojnom polju.

Putin je više puta aludirao na korištenje golemog nuklearnog arsenala svoje zemlje.

Prošlog mjeseca, kada je najavio planove za regrutiranje ruskih muškaraca da služe u Ukrajini, rekao je: "Želim vas podsjetiti da naša zemlja također ima različita sredstva za uništenje ... i kada je teritorijalni integritet naše zemlje ugrožen, zaštititi Rusija i naš narod, sigurno ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju."

Zadržavši pogled u kameru, dodao je: "Nije blef."

U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Putin razumije da "svijet nikada neće oprostiti" ruski nuklearni udar.

"On razumije da nakon upotrebe nuklearnog oružja više ne bi mogao sačuvati svoj život i ja sam u to uvjeren", rekao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:41