AKCIJA U OVALNOM UREDU

Biden već potpisao 17 prijelomnih odluka, prijetio otkazima: ‘Pazite kako se ponašate‘

Prva odluka koju je Biden potpisao je obavezno nošenje maski sljedećih 100 dana
Joe Biden potpisuje svoje prve izvršne uredbe
 Jim Watson/Afp/Profimedia

Samo pet sati nakon što je postao predsjednik, Joe Biden poništio je niz odluka koje je donio njegov prethodnik Donald Trump.

Potpisao je pred novinarima tri izvršne uredbe koje će preokrenuti Trumpovu politiku, dok ih je nakon toga potpisao još 12, uz još dvije odvojene odluke koje se tiču saveznih agencija. Sam Biden novinarima koji su pratili potpisivanje rekao je da potpisuje "hrabre" izvršne akcije tijekom svog prvog pojavljivanja u Ovalnom uredu, ali je upozorio:

- Trebat ćemo za provedbu mnogih od ovih odluka i zakonodavne poteze, poručio je aludirajući na potrebu da se ključne politike donose u Kongresu.

image
Joe Biden potpisuje svoje prve izvršne uredbe
Chip Somodevilla/AFP

Prva odluka koju je Biden potpisao je obavezno nošenje maski sljedećih 100 dana. Tu uredbu nazvao je "Izazov 100 dana maskiranja". Osim nošenja maski, Biden zahtijeva od svojih građana da se pridržavaju fizičkog distanciranja u saveznim zgradama i na saveznim zemljištima te poziva lokalne i državne vlasti da učine isto.

Ovo je velika promjena od dosadašnjeg "mačo" stava Donalda Trumpa koji je rijetko viđen u javnosti kako nosi masku i koji je Bidena često zadirkivao što se svugdje pojavljuje s maskom na licu. To je jedna od odluka koja bi mogla najviše zasmetati dijelu Amerikanaca koji su se do sada navikli na Trumpa, a koji je tvrdio da je nošenje maske stvar slobodnog izbora.

image
Joe Biden potpisuje svoje prve izvršne uredbe
Chip Somodevilla/AFP

Druga odluka koju je potpisao tiče se jednakosti i namijenjena je podršci manjinskim zajednicama i osiguranju rasne ravnopravnosti.

Za razliku od svog prethodnika, Biden je odlučio prihvatiti progresivne politike prema okolišu i održivosti. Najvažniji potez koji se tiče klimatskih promjena, a koji je u ovom kontekstu napravio, je vraćanje SAD-a u Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Nakon potpisivanja ove odluke, trebat će 30 dana da SAD službeno postane članica neobvezujućeg globalnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

image
Joe Biden potpisuje svoje prve izvršne uredbe
Chip Somodevilla/AFP

- Ovo su prve od mnogih odluka koje ćemo ovdje donijeti. Nemamo vremena za gubljenje. Bacimo se na posao, poručio je Biden novinarima.

Još neke od važnih izvršnih uredbi i memoranduma koje je potpisao su ukidanje dozvole za gradnju naftovoda Keystone XL, uspostavljanje koordinatora za odgovor na pandemiju koronavirusa i zaustavljanje povlačenja SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije. Kako je najavljeno, američki izaslanik u WHO-u bit će Anthony Fauci.

Jednim potezom olovke Biden je naredio i zaustavljanje izgradnje Trumpova graničnog zida prema Meksiku i ukidanje nacionalne deklaracije o izvanrednim situacijama koja se koristi za njegovo financiranje, ukidanje zabrane putovanja osobama iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i ukidanje tzv. Komisije 1776 koju je Trump osnovao u rujnu 2020., a kojom je htio promovirati "domoljubno obrazovanje".

Prijetio otkazima

Nakon potpisivanja 17 odluka u Ovalnom uredu, Biden je na svečanoj prisezi nekih dužnosnika koje je imenovao izdao upozorenje svim zaposlenicima Bijele kuće.

- Želim prekinuti toksičnu atmosferu koja je u Zapadnom krilu vladala u prethodnoj administraciji. Budem li ikada čuo ikoga od vas da se neprimjereno ponašate prema nekom svojem kolegi ili da mu popujete, taj će na licu mjesta dobiti otkaz, rekao je i napomenuo da želi vratiti pristojnost u Bijelu kuću.

- Povijest će nam suditi po tome koliko smo bili pristojni, časni i mudri u radu za interese američkog naroda, zaključio je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 18:54