ŽESTOKI NAPAD U SIRIJI

Biden: ‘Vođa Islamske države je mrtav!‘; Cure detalji akcije: ‘Raznio je i sebe i članove obitelji‘

Operacija je uslijedila u trenutku kada IS pokušava ponovno oživiti, uz niz napada u regiji

Mjesto napada u Siriji, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi

 Izzeddin Kasim/Anadolu Agency via AFP

U akciji elitne američke vojne postrojbe poginuo je jedan od najtraženijih terorista na svijetu, jedan od vođa Islamske države, izjavio je u četvrtak predsjednik SAD-a Joe Biden, piše AP News. Bila je to noćna racija u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib

Napad je bio usmjeren na Amira Muhammada Sa'ida Abdal-Rahmana al-Mawlu, koji je preuzeo dužnost čelnika militantne skupine 31. listopada 2019., samo nekoliko dana nakon što je vođa Abu Bakr al-Baghdadi poginuo tijekom američke racije na istom području. Meta je također bila poznata kao Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

image

Amir Mohammed Said Abd al-Rahman al-Mawla -- aka bu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi

Handout

Američki dužnosnik rekao je da je umro kao i al-Baghdadi, aktivirajući bombu koja je ubila njega i članove njegove obitelji, uključujući žene i djecu, dok su se američke snage približavale.

Operacija je uslijedila u trenutku kada IS pokušava ponovno oživiti, uz niz napada u regiji, uključujući 10-dnevni napad krajem prošlog mjeseca kako bi se zauzeo zatvor u toj pokrajini.

Američki specijalci sletjeli su helikopterima i napali kuću u kutu Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika, sukobljavajući se dva sata s naoružanim ljudima, rekli su svjedoci. Stanovnici su opisali kontinuiranu pucnjavu i eksplozije koje su potresle grad Atmeh u blizini turske granice, područje prošarano kampovima za interno raseljene osobe iz građanskog rata u Siriji.

image

Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

Izvijestili su da je ubijeno 13 ljudi, uključujući šestero djece i četiri žene.

Biden je u izjavi rekao da je naredio napad kako bi "zaštitio američki narod i naše saveznike i učinio svijet sigurnijim mjestom". Planirao se obratiti američkoj javnosti kasnije u četvrtak ujutro.

image

Potraga za tijelima nakon napada u Siriji

image

Posljedice napada u Siriji

Bekir Kasim

"Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija - vođu ISIS-a", rekao je Biden u priopćenju. Rekao je da su se svi Amerikanci uključeni u operaciju vratili sigurno.

Detalji akcije

"Kuća dvokatnica, okružena stablima maslina u poljima izvan Atmeha, ostala je s razbijenim gornjim katom i mrljama krvi unutra", poručio je novinar Associated Pressa na terenu i nadodao da je nekoliko stanovnika reklo da su vidjeli dijelove tijela razbacane u blizini. Većina stanovnika govorila je pod uvjetom da ostane anonimna zbog straha od odmazde.

Pentagon u početku nije identificirao cilj napada. "Misija je bila uspješna", rekao je tajnik Pentagona John Kirby u kratkoj izjavi. “Nije bilo američkih žrtava.”

"Prvi trenuci su bili zastrašujući, nitko nije znao što se događa", rekao je Jamil el-Deddo, stanovnik obližnjeg izbjegličkog kampa. "Bili smo zabrinuti da bi to mogao biti sirijski zrakoplov, što je probudilo sjećanja na bombe koje su nekada bile bacane na nas", dodao je, misleći na kontejnere punjene sirovim eksplozivom koje su snage predsjednika Bashara Assada koristile protiv pobunjenika tijekom sirijskog sukoba.

image

Potraga za tijelima nakon napada u Siriji

Izzeddin Kasim

Gornji kat niske kuće bio je gotovo potpuno uništen; soba se tamo urušila. Na zidovima i podu mogla se vidjeti krv. Srušena spavaća soba imala je dječji drveni krevetić i plišanu lutku zeca. Na jednom oštećenom zidu još je visjela plava plastična dječja ljuljačka. Kuhinja je bila zatrpana krhotinama, s tragovima krvi na zidu gdje su vrata bila otpuhana sa šarki. Vjerske knjige, uključujući biografiju islamskog proroka Muhameda, bile su u kući.

image

Posljedice napada u Siriji

Izzeddin Kasim

Djelatnici prve pomoći, poznati i kao "Bijele kacige", rekli su da je 13 ljudi ubijeno u granatiranju i sukobima koji su uslijedili nakon napada američkih komandosa. Među njima je bilo šestero djece i četiri žene, navodi se.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, oporbeni ratni promatrač, također je rekao da je u napadu ubijeno 13 ljudi, uključujući četvero djece i dvije žene. Ahmad Rahhal, novinar koji je posjetio mjesto napada, izvijestio je da je vidio 12 tijela.

image

Potraga za tijelima nakon napada u Siriji

Bekir Kasim

Pentagon nije iznio detalje o civilnim žrtvama u napadu.

Opservatorij je rekao da su vojnici sletjeli u helikopterima. Stanovnici i aktivisti opisali su da su svjedočili velikom kopnenom napadu, pri čemu su američke snage koristile megafone, pozivajući žene i djecu da napuste to područje.

Omar Saleh, lokalni stanovnik, rekao je da je spavao kada su mu vrata i prozori počeli zveckati od zvuka niskoletećih zrakoplova u 1:10 po lokalnom vremenu. Potrčao je otvoriti prozore s ugašenim svjetlima i ugledao tri helikoptera. Zatim je čuo muškarca, kako govori arapski s iračkim ili saudijskim naglaskom preko zvučnika, pozivajući žene da se predaju ili napuste to područje.

“Ovo je trajalo 45 minuta. Nije bilo odgovora. Tada je izbila mitraljeska vatra”, rekao je Saleh. Rekao je da je paljba trajala dva sata, dok su zrakoplovi kružili nisko iznad tog područja.

Taher al-Omar, aktivist iz Idliba, rekao je da je svjedočio sukobima između boraca i američkih snaga. Drugi su izvijestili da su tijekom operacije čuli barem jednu veliku eksploziju. Američki dužnosnik rekao je da je jedan od helikoptera u napadu imao mehanički problem i da je morao biti dignut u zrak na zemlji. Američki dužnosnik je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o detaljima vojne operacije.

SAD su u prošlosti koristile bespilotne letjelice da ubiju operativce al-Qaide u Idlibu, koji je u jednom trenutku bio dom najveće koncentracije čelnika grupe od vremena Osame bin Ladena u Afganistanu. Činjenica da su specijalne snage sletjele na tlo sugerira da je meta bila od velike važnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:04