TEŠKA VREMENA

Biden zaboravio na uvrede, Obradora sada zove prijateljem i saveznikom: ‘Moramo zbiti redove‘

‘Mislim da ćemo zahvaljujući suradnji uspjeti riješiti naše probleme‘, naglasio je američki predsjednik

Joe Biden i Andres Manuel Lopez Obrador

 Nicholas Kamm/Afp

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je "prijateljem" i "saveznikom" meksičkog kolegu Andresa Manuela Lopeza Obradora kojeg je u utorak drugi put primio u Bijeloj kući.

Zaboravljene su nesuglasice i vrijeme je suradnje: američki i meksički predsjednik pokazali su u utorak spremnost da "zbiju redove" pred migrantskom krizom na zajedničkoj granici i inflacijom.

Meksički predsjednik je početkom lipnja uvrijedio Joea Bidena odbivši sudjelovanje na Summitu Amerika u Los Angelesu uz obrazloženje da Kuba, Venezuela i Nikaragva nisu bile pozvane.

Dvojica čelnika zauzimaju različita stajališta o ukrajinskoj krizi i Meksikanac se ne želi pridružiti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.

"Mislim da ćemo zahvaljujući suradnji uspjeti riješiti naše probleme", rekao je američki demokratski predsjednik istaknuvši migrantsku krizu na granici dviju zemalja.

Spomenuvši pogibiju 53 migranta, među kojima je bio veći broj Meksikanaca, u pregrijanom kamionu u Teksasu 27. lipnja, Biden je rekao da se Sjedinjene Države jače bore protiv krijumčara koji izlažu migrante opasnosti.

Meksički kolega se također zauzeo za "jaču suradnju" dviju zemalja, ali je ujedno postavio zahtjev za reguliranje statusa migranata koji već dugo žive u SAD-u.

Govoreći o "teškim vremenima" i inflaciji "koja pogađa čitav svijet", meksički predsjednik koji dolazi s ljevice predložio je ukidanje carina između dviju zemalja kako bi se "smanjile cijene u korist potrošača".

"Unatoč našim razlikama i nesuglasicama koje nije lako zaboraviti, više puta smo surađivali kao pravi saveznici", dodao je Lopez Obrador.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 08:03