ŠIRENJE SANKCIJA

Biden: ‘Zadajemo novi težak udarac Rusiji, ali ni to nije zadnje što ćemo učiniti‘

Predsjednik SAD-.a najavio da će skupina G7 ukinuti Rusiji status ‘najpovlaštenije nacije‘ na području trgovine i objavio zabranu uvoza dijela proizvoda

Joe Biden

 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da će skupina G7 ukinuti Rusiji status "najpovlaštenije nacije" na području trgovine i objavio zabranu uvoza ruskih plodova mora, alkohola i dijamanata, čime želi kazniti Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

To će nanijeti "još jedan težak udarac" Rusiji, rekao je Biden, dodajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin "agresor" i da "mora za to platiti".

Rekao je i da će SAD dodati nova imena na popis sankcioniranih ruskih oligarha te zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju.

"To su novi koraci koje poduzimamo, ali ne i posljednji", rekao je Biden.

Ukidanje statusa "najpovlaštenije nacije" otvara put SAD-u i saveznicima da uvedu carine na širok spektar ruske robe, što će povećati pritisak na rusko gospodarstvo koje je već na putu u "duboku recesiju".

Više izvora najavilo je ranije u petak da će SAD, Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) i Europska unija ukinuti Rusiji status "najpovlaštenije države" zbog invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:30