GRANICA S MEKSIKOM

Biden zaustavio financiranje Trumpovog zida: Novac poreznih obveznika više se neće trošiti na to

Biden je također naveo da će zatražiti reviziju "svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni" za izgradnju zida
 Studio Rael San Fratello./Ferrari/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden opozvao je u četvrtak uredbu svog prethodnika Donalda Trumpa koja je omogućila financiranje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, prenosi BBC.

U pismu Kongresu, Biden je napisao da je uredba "neopravdana" i da se novac poreznih obveznika više neće trošiti na taj zid.

Trump je 2019. proglasio izvanredno stanje na južnoj granici što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog proračuna za izgradnju zida.

Kada je napustio Bijelu kuću, Trump je na njegovu izgradnju potrošio oko 25 milijardi dolara.

Biden je današnjim potezom, jednim u nizu izvršnih uredbi koje je potpisao od stupanja na dužnost predsjednika, poništio ključne dijelove agende svog prethodnika.

U pismu Kongresu, Biden je također naveo da će zatražiti reviziju "svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni" za izgradnju zida.

Izgradnja zida bila je jedno od glavnih Trumpovih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016.

Demokrati su se tome snažno opirali, no razne vrste ograda u duljini od 1000 kilometara već su bile postavljene prije nego je Trump u siječnju 2017. postao predsjednik.

Tijekom njegova mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera na mjestima gdje nije bilo nikakvih prepreka, a na dužini od 654 kilometara zamijenjene su postojeće ograde i ostale strukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 09:25