ANTONY BLINKEN

Bidenov čovjek koji Ameriku vraća na svjetsku diplomatsku mapu: Karijeru je započeo u BiH

Od njega se očekuje da popravi odnose koje je Bidenov prethodnik ohladio
Antony Blinken (sasvim lijevo) diplomatsku karijeru počeo je u administraciji BIlla Clintona, radio je u privatnom sektoru, a potom se opet aktivirao u politici za vrijeme Obame i Bidena. Sada se ponovno vraća na scenu
 Barbara Kinney/Sipa Press/Profimedia

Iskusni diplomat Antony Blinken, najvjerojatniji novi državni tajnik izabranog američkog predsjednika Joea Bidena - službena nominacija se očekuje u utorak, ali Biden je već danas potvrdio da je Blinken njegov odabranik - vanjskopolitičku karijeru počeo je prateći rat u Bosni i Hercegovini dok je bio u Clintonovoj administraciji.

Blinken je dobro poznato ime u hrvatskom susjedstvu i rat u Bosni te poslije intervencija na Kosovu bili su njegovi prvi vanjskopolitički zadaci koji su navodno formirali njegove šire diplomatske stavove.

Bosanski mediji javljaju kako se tijekom američke predsjedničke kampanje Blinken susreo s bošnjačkom zajednicom u Des Moinesu u Iowi, zahvalivši im za podršku tada još demokratskom kandidatu Bidenu. Iako se očekuje da će Biden prvo vrijeme u Ovalnom uredu posvetiti unutarnjim pitanjima, na međunarodnom planu dočekuje ga gomila zapaljenih mostova i zakuhanih neprijateljstava.

Svjetska sloga

To ulogu Antonyja Blinkena, koji bi trebao pogasiti stihije, čini još važnijom. Njegov će posao biti voditi Ameriku natrag u globalne saveze, ali i rješavati osjetljivo pitanje tržišnog natjecanja s Kinom i svjetske sloge po tom pitanju. Od njega se očekuje da popravi odnose koje je Bidenov prethodnik ohladio te da umiri američki diplomatski kor, navodi New York Times. Blinken je radio i za administraciju Baracka Obame, a snimljen je i na poznatoj fotografiji iz tzv. situacijske sobe u Bijeloj kući tijekom specijalne operacije likvidacije Osame bin Ladena.

Protivio se američkom nemiješanju u sukob u Libiji jer je ta odluka "koštala mnogo života". Na glasu je kao "internacionalist", a oni koji ga poznaju, piše u profilu Guardian, znaju da njegovo zalaganje za ljudska prava nije samo prazna fraza. Očuh mu je preživio holokaust, a otac mu je bio veleposlanik u Mađarskoj. Bavio se američkom intervencijom na Kosovu. Srbijanski mediji pišu kako se mnogo puta susreo s Aleksandrom Vučićem i drugim srbijanskim dužnosnicima te da njegovo imenovanje "u tom smislu nije možda loše za Srbiju" jer poznaje ljude i prilike u regiji.

image
Antony J. Blinken
Stephane De Sakutin/AFP

Progresivci iz Demokratske stranke pozdravili su vijest o njegovu vjerojatnom imenovanju. "Ima potrebno znanje i iskustvo za promjenu američke vanjske politike", poručio je savjetnik Bernieja Sandersa Matt Duss. "Samo se nadajte da me neće ušutkati kad je riječ o lošoj izraelskoj politici", komentirala je istu vijest Rashida Tlaib, kongresnica iz Michigana, velika zagovarateljica palestinskih prava. Blinken je u kampanji za Bidena najavljivao povratak u velike organizacije poput UN-a i Pariškog klimatskog sporazuma te sugerirao približavanje Iranu.

Šef planiranja

Trebao bi raditi u tandemu s Jakeom Sullivanom koji će, prema najavama, biti Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Riječ je o diplomatu koji je pregovarao s Iranom. Dok je Biden bio potpredsjednik, Blinken mu je bio savjetnik za sigurnosnu politiku, a Sullivan, koji će sada popuniti njegovo ispražnjeno mjesto, bio je šef planiranja vanjskih politika u vrijeme državne tajnice Hillary Clinton.

Njih dvojica protivili su se strategiji "Amerika na prvom mjestu". Blinkenov veliki izazov bit će odnosi s Kinom, a njegove dosadašnje izjave upućuju na to da bi mogao tražiti multilateralni pristup daljnjem razvoju i snaženje odnosa s Indijom, umjesto da samo postavi pred svjetske vlade dvije opcije: SAD ili Kina. Blinken bi trebao pristupiti problemima u bilateralnim odnosima s Rusijom.

Američka ambasadorica pri UN-u trebala bi, ako se potvrde predviđanja, postati Linda Thomas-Greenfield (68), a ona je znak da SAD ide u obnovu velikih saveza te želi vratiti ulogu vođe na svjetskoj pozornici. Thomas-Greenfield Afroamerikanka je koja je dobar dio zanata ispekla na vodećim diplomatskim mjestima u Africi. Biden je najavio da će njegov kabinet biti slika Amerike te se očekuje imenovanje većeg broja žena i pripadnika manjina.

Senat je ključan

Janet Yellen u međuvremenu se pomalja kao najozbiljniji kandidat za šefa financija. Barack Obama imenovao ju je na čelo Feda, a lijeva struja u Demokratskoj stranci bit će zadovoljna potvrdi li se njezino imenovanje. Obama ju je izabrao nakon globalnog kolapsa 2008., a to iskustvo svakako bi joj dobro došlo s obzirom na vrlo osjetljivo stanje američkih financija.

Predsjednik na odlasku često je napadao Yellen, tvrdeći da drži kamatne stope niskima kako bi pomogla Obami. Kao drugo ime za tu poziciju spominjala se Elizabeth Warren, progresivna senatorica koja se i sama natjecala za predsjedničku nominaciju.

Pete Buttigieg i Bernie Sanders navodno su također imena koja se ozbiljno spominju, prenosi NBC. Sanders je javno dao naslutiti da bi se rado vidio na čelu Ministarstva rada. Nevezano za to, poručio je da Bidenova administracija mora uključiti progresivne demokrate bez obzira na pritisak protiv toga s republikanske strane.

Za imenovanje je ključan Senat. Budući da demokratima za izjednačen broj ruku u trenutačnoj situaciji nedostaju tri senatora, Bidenu trebaju tri republikanska glasa kako bi njegovi odabranici bili potvrđeni. Mnogo će ovisiti o utrci za Senat u saveznoj državi Georgiji jer tu demokrati vode mrtvu utrku s republikanskim protivnicima, a ona može odlučiti većinu u Senatu.

John Kerry postaje 'klimatski car'

Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će državnim tajnikom iskusnog diplomata Antonyja Blinkena, koji je također bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, objavio je Bidenov prijelazni tim u ponedjeljak i otkrio još neke ključne pozicije u vanjskoj politici.

Bivši državni tajnik John Kerry bit će posebni predsjednički izaslanik za klimatska pitanja, tzv. 'klimatski car', a sjedit će i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Biden se namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Linda Thomas-Greenfield bit će imenovana veleposlanicom u Ujedinjenim narodima, a Avril Haines bi trebala postati direktoricom nacionalne obavještajne službe, a time i prvom ženom na toj dužnosti.

Alejandro Mayorkas bit će imenovan na čelo ministarstva domovinske sigurnosti. On će biti prva osoba latino porijekla na toj poziciji, koja nadgleda ključne agencije za provođenje zakona i imigraciju.

Jake Sullivan bit će savjetnik za nacionalnu sigurnost, navodi Bidenov prijelazni tim.

Sve pozicije na razini vlade mora potvrditi Senat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:06