GLOBALNA KRIZA

Bidenov izaslanik ide u Kinu kako bi predložio bolju suradnju tih zemalja oko klimatskih pitanja

SAD i Kina objavili su travnju ove godine da su "spremni surađivati i razviti suradnju i s drugim zemljama"
John Kerry
 Eliano Imperato/Controluce via AFP

Posebni izaslanik američkog predsjednika za klimatska pitanja John F. Kerry trebao bi u rujnu otputovati u Kinu kako bi predložio tješnju američko-kinesku suradnju na zaustavljanju klimatskih promjena, izjavila su dva upućena izvora.

Bit će to drugi posjet nekadašnjeg američkog državnog tajnika Kini, koji u Bidenovom mandatu zastupa SAD u razgovorima o prijetnji klimatskih promjena i želi ubrzati nastojanja da se smanji emisija štetnih plinova.

Nekoliko tjedana nakon Kerryjeva posjeta Kini trebao bi biti održan Globalni klimatski samit Ujedinjenih naroda koji će, nada se Kerry, okupiti zemlje u dogovoru o "desetljeću aktivnog suzbijanja" klimatskih promjena.

Glasnogovornica State Departmenta nije željela komentirati informaciju o Kerryjevom posjetu Kini.

Kerry će u Kini nastojati proširiti obaveze koje je ishodio za prvog posjeta u travnju ove godine, kada su se dvije zemlje, dva najveća svjetska zagađivača, dogovorile da će surađivati kako bi hitno ublažile klimatske promjene.

SAD i Kina objavili su tada u zajedničkom priopćenju da su "spremni surađivati i razviti suradnju i s drugim zemljama kako bi se svijet uhvatio u koštac s klimatskom krizom".

Dvije zemlje najavile su i razgovore o konkretnim mjerama smanjenja emisije štetnih plinova, uključujući pohranu energije, hvatanje ugljika i pojačano korištenje vodika, i obećale da će nastojati osigurati što više novca za prijelaz zemalja u razvoju na niskougljične izvore energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:11