REPORT GOJKA DRLJAČE

Bidenov plan za suzbijanje omikrona otkrio najvažniju stvar: Lockdown je prošlost!

Najavio je i nove javne centre za cijepljenje i testiranje te poslao tisuću medicinski profesionalaca na ispomoć američkim bolnicama.

Joe Biden

 Brendan Smialowski

Predsjednik Joe Biden jučer se obratio američkoj naciji zbog strelovitog širenja omicron varijante SARS-CoV-2 virusa te je najavio mjere koje se jako razlikuju u odnosu na epidemiološku politiku u prva četiri vala pandemije. Naime, u ključu novog pristupa su brza testiranja i još agresivniji pristup cijepljenju. Bijela kuća će kupiti 500 milijuna brzih testova koje će besplatno distribuirati Amerikancima. Strategija je izolirati što više pozitivnih, što znači da se na federalnoj razini odustalo od lockdowna kao mjere za koju se vjerovala da može usporiti širenje zaraze, iako nije isključeno da će pojedine države i gradovi krenuti i tim smjerom.

Bidenova administracija i prije omicrona najavila je besplatne brze testove, ali su od toga odustali zbog kritika da je to preskupo. Zanimljivo je da su kritike o cijeni dolazile iz redova pobornika lockdowna, a jasno je da je lockdown daleko skuplja opcija. Uostalom, jednostavna matematika govori da si Sjedinjene države, kao i druge zemlje, mogu priuštiti veliki broj brzih testova te trošak nipošto ne bi trebao biti veći od puno skupljih masovnih PCR testiranja. Pri ovome treba primijetiti kako u Americi na najvišoj razini zbog omicrona više nema retorike u kojem se inzistira samo na brzom testiranju necijepljenih nego se ta akcija odnosi na sve.

U Americi imaju velika očekivanja od brzih testova i zbog srednjoškolaca te studenata kojima će se nakon negativnog testa omogućiti pohađanje nastave iako su prije testiranja imali potvrđeni kontakt s inficiranom osobom.

Vrh američke administracije očigledno je nezadovoljan brzinom proizvodnje brzih testova te je Biden najavio i donošenje posebne uredbe koja će omogućiti proizvođačima testova da bolje zadovoljavaju potražnju. Za ubrzanje proizvodnje testova iskoristit će Defense Production Act koji se inače primjenjuje u situacijama kad je ozbiljno ugrožena nacionalna sigurnost. Drugim riječima, u Sjedinjenim državama brzi testovi postali su nacionalni prioritet. Treba podsjetiti da su se hrvatske epidemiološke vlasti oglušile na javne prijedloge o uvođenju obaveznih brzih testova makar u bolnice i domove za starije, kao i na pozive da se tamo testiraju i cijepljeni i necijepljeni.

Biden je najavio i nove javne centre za cijepljenje i testiranje te poslao tisuću medicinski profesionalaca na ispomoć američkim bolnicama pod najvećim pritiskom.

Očekivano Biden je ponovio apele onima koji se još nisu cijepili neka se cijepe te im je objasnio kako vlasti nisu propisale obavezu cijepljenja za neke „zato da bi kontrolirali vaš život, nego da bi spasili živote drugih“. Uz to Biden je rekao: „Iskreno, tako mi boga, vjerujem da je to (cijepljenje, op.a.) vaša patriotska dužnost“. Ukratko, američki predsjednik je javni narativ o cijepljenju sa spašavanja vlastitog zdravlja i života prebacio na vjeru i patriotizam, pa se čini kako se prvenstveno obraća desnom biračkom tijelu među kojima ima dosta skeptika prema novim cjepivima.

Brif:

1. Milijarder Sheikh Mohamad bin Rashid al-Maktoum, vladar Dubaia, mora nakon brakorazvodne parnice bivšoj supruzi platiti 544 milijuna funti princezi Hayai. To je najveći iznos koji je u svojoj povijesti presudio engleski sud.

2. Prema pisanju Bloomberga omicron je najmanje udvostručio rizik zaraze u zrakoplovu.

3. Elon Musk je prodao još 583 tisuće dionice Tesle za 528 milijuna dolara kako bi ispunio obećanje da će prodati 10 posto svojeg udjela u proizvođaču američkih automobila. Na taj način će se dovesti u situaciju da plati značajni iznos poreza, što inače ne bi morao.

Preporuke dnevnog štiva:

Francois Balloux u theradu objašnjava kolika je zapravo patogenost omicrona. Vrlo informativno!

Hoće li se "Great Reset" pokazati kao jedna od najvažnijih knjiga? Spominje se i Jugoslavija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:20