IZA KULISA RATA

Bidenov savjetnik već mjesecima vodi tajne razgovore s Putinovim najbližim ljudima

Wall Street Journal objavio je tu informaciju pozivajući se na izvore iz američke vlade

Vladimir Putin (G-L); Joe Biden (G-D)

 Alexei Druzhinin/Tass/Profimedia; Stefani Reynolds/Afp; Handout/Afp; Fadel Senna/Afp/Alexei Druzhinin/Tass/Profimedia; Stefani Reynolds/Afp; Handout/A

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, već nekoliko mjeseci iza kulisa razgovara s najbližim suradnicima predsjednika Vladimira Putina u svrhu sprečavanja eskalacije rata u Ukrajini i korištenja nuklearnog oružja. Američki poslovni dnevnik Wall Street Journal objavio je tu informaciju pozivajući se na izvore iz američke vlade i savezničkih zemalja, iako je Sullivanova glasnogovornica Adrienne Watson nije potvrdila, ali je nije ni opovrgnula. Ruske institucije nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

Posljednji poznati razgovor Jakea Sullivana i njegova ruskog kolege Nikolaja Patruševa, o kojem je javnost obaviještena, održao se u ožujku. Međutim, nakon vijesti o mogućem bacanju tzv. prljave bombe u Ukrajini inicirani su novi razgovori s Patruševim, a Sullivan je, piše WSJ, u kontaktu i s Jurijem Ušakovom, Putinovim savjetnikom za vanjsku politiku. Ova dva ruska dužnosnika najbliži su Putinovi suradnici, baš kao što je Sullivan u najužem Bidenovu krugu.

Nekoliko američkih dužnosnika WSJ-u je reklo da je Sullivan poznat kao član administracije koji podržava održavanje otvorenih linija komunikacije s Moskvom. "To je uvijek važno, pogotovo kad je riječ o nacijama s nuklearnim oružjem, kako bi se izbjegla mogućnost za slučajnu eskalaciju", komentirao je Ivo Daalder, američki veleposlanik pri UN-u za vrijeme administracije Baracka Obame. Trenutni američki predsjednik, demokrat Joe Biden, od preuzimanja vlasti radio je na odnosima s predsjednikom Putinom. Dvojica državnika susrela su se u Ženevi u lipnju 2021. godine unatoč optužbama na račun Moskve da se upletala u američke izbore u korist njegova protivnika Donalda Trumpa, koji je njegovao odnose s Kremljem. U Ženevi se, među ostalim, razgovaralo i o Ukrajini, a dvije se strane po tom pitanju nisu slagale.

Već u listopadu te godine javnost je doznala da su američki obavještajci uvjereni da Moskva priprema invaziju susjedne zemlje. Direktor CIA-e William Burns početkom studenog već je bio na razgovorima u Moskvi, a Biden je dva puta telefonski razgovarao s Putinom. Prvi put u prosincu i zatim u veljači, prije početka invazije.

Jake Sullivan, jedan od ključnih koordinatora američkog odgovora na postupke Moskve, prošlog je petka bio u Kijevu i razgovarao s Volodimirom Zelenskim te ministrom obrane Oleksijem Reznikovim. Američki dužnosnik za WSJ je ponovio ono što je koji dan prije rečeno i Washington Postu - da je ukrajinskom vodstvu sugerirano da u javnosti pokaže volju za diplomaciju i dogovor s Putinom. "Washington ne tjera Ukrajinu na pregovore, ali želi da saveznicima pokaže da je voljna tražiti rješenje sukoba", rekao je dužnosnik, podsjećajući na cijene energenata i hrane u svijetu.

Američki dužnosnici potvrdili su da su s Rusima hitno razgovarali i u rujnu, nakon vijesti o potencijalnom korištenju nuklearnog oružja. S Rusijom je prošlog mjeseca razgovarao i ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin te nekoliko njegovih kolega iz savezničkih zemalja. S ministrom obrane Sergejem Šojguom razgovarali su o informaciji o planovima za bacanje "prljave bombe", oružja koje raspršuje nuklearni materijal i truje okoliš i ljude, za što je Moskva optužila Kijev, koji je to demantirao. Tu su optužbu zapadni saveznici na koncu odbacili kao smišljenu laž i manipulaciju. Austin je inicirao prvi poziv, Šojgu drugi, a bila je to njihova prva izravna komunikacija od svibnja.

Wall Street Journal podsjeća da su se Putinov savjetnik Ušakov i šef CIA-e Burns susreli u Moskvu u studenom 2021. godine, a još su jednom razgovarali u prosincu.

Postoje i drugi kanali komunikacije, koje SAD pokušava održati, a odnose se na nastavljenu suradnju država na područjima poput kontrole strateškog naoružanja i Međunarodne svemirske postaje. I Washington i Moskva zasad se drže sporazuma Novi start, koji ograničava američko i rusko nuklearno oružje dugog dometa, a istječe 2026. godine.

Američki i ruski dužnosnici planiraju sastanke Povjerenstva za savjetničku bilateralu, uspostavljenog sporazumom Novi start za razgovore o provedbi sporazuma. Tu su informaciju potvrdili američki dužnosnici, a spominje se i u jednom ruskom medijskom izvještaju, piše WSJ. Jedan od ciljeva je dijalog o nastavku inspekcija zaustavljenih zbog pandemije. Tradicionalno se Švicarska nudila kao neutralna zemlja za održavanje sastanaka, međutim, Rusija smatra da je zbog nametanja sankcija Švicarska prestala biti neutralna zemlja. Osim toga, sankcije kompliciraju putovanje ruske delegacije, pa bi se krajem ovog mjeseca sastanak trebao održati u Kairu u Egiptu. Informaciju nisu službeno potvrdila ministarstva Rusije i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:23