NAGODIO SE

Bidenov sin priznat će krivnju za ilegalno posjedovanje oružja, oglasio se i njegov otac, predsjednik SAD-a

Joe Biden i prva dama Jill Biden izjavili su kako ‘vole svoga sina i podržavaju ga dok nastavlja ponovno graditi svoj život‘

Hunter Biden

 Mandel Ngan/AFP

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joe Bidena, priznao je, u sklopu nagodbe s ministarstvom pravosuđa, krivnju u dvjema optužnicama kojima ga se teretilo da namjerno nije platio porez na dohodak, prema sudskim dokumentima objavljenim u utorak.

Optužbe protiv Huntera Bidena proizašle su iz istrage Davida Weissa, saveznog tužitelja u Delawareu, matičnoj državi demokratskog predsjednika, kojega je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

Predsjednikov sin se također zasebno nagodio zbog jedne optužbe za nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja.

Pedesettrogodišnji Hunter Biden godinama je bio meta napada Trumpa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga, među ostalim, optuživali za zločine povezane s Ukrajinom i Rusijom. Hunter Biden je radio kao lobist, odvjetnik, investicijski bankar i umjetnik, a javno je govorio o svojim poteškoćama s ovisnošću.

Hunter Biden je u prosincu 2020. objavio da Weissov ured istražuje njegova porezna davanja te je zanijekao da je učinio išta pogrešno.

Odvjetnik Huntera Bidena je u utorak u priopćenju rekao da predsjednikov sin "vjeruje da je važno preuzeti odgovornost za te pogreške koje je učinio tijekom razdoblja zbrke i ovisnosti u svom životu".

"Veseli se nastavku svog oporavka i tome da krene dalje", rekao je Bidenov odvjetnik Christopher Clark.

Hunter Biden je u memoarima 2021. opisao je kako se borio sa zloupotrebom droga poput cracka i alkohola. Otpušten je iz pričuve američke ratne mornarice 2014. nakon testiranja na droge, na kojem se pokazalo da je koristio kokain, rekli su tada izvori.

Weissova istraga se prvotno bavila potencijalnim kršenjem poreznog zakona i zakona o pranju novca u međunarodnom poslovanju, prije svega u Kini, rekli su izvori za Reuters. Istraga je započela 2018., prema izvješćima američkih medija.

Viši republikanski kongresnik James Comer je 2022. optužio ministarstvo financija da zadržava financijska "izvješća o sumnjivim aktivnostima" kako bi zaštitilo poslove Huntera Bidena.

Joe Biden ima dvoje preživjele djece, Huntera i kćer Ashley. Njegov sin Beau je umro 2015. od raka, a njegova kći Naomi je poginula kao dijete u prometnoj nesreći, u kojoj je također stradala Bidenova prva supruga.

Hunter Biden je prvo dijete predsjednika na vlasti koje je službeno optuženo, prema Aaronu Crawfordu, koji se specijalizirao za predsjedničku povijest na Sveučilištu Tennessee.

Crawford je rekao da su obitelji nekoliko predsjednika bile upetljane u skandale, uključujući Neila Busha, sina Georgea H.W. Busha, koji je upravljao propalom financijskom institucijom, i Dona Nixona, brata Richarda Nixona, kojega je od poslovnog neuspjeha spasio bogati poduzetnik Howard Hughes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:04