RASTE NAPETOST

Bidenova administracija nametnula sankcije Sjevernoj Koreji zbog programa nuklearnog naoružanja

SAD je također predložio da pet sankcioniranih osoba na crnu listu uvrsti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

Joe Biden 

 Megan Varner/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je nametnula prve sankcije zbog sjevernokorejskog programa oružja nakon niza sjevernokorejskih lansiranja projektila, uključujući dva prošli tjedan.

Sankcijama je obuhvaćeno šest Sjevernokorejaca, jedan Rus i ruska tvrtka za koje Washington kaže da su odgovorni za nabavu robe za programe iz Rusije i Kine.

Američko ministarstvo financija reklo je da je svrha tih koraka spriječiti napredovanje sjevernokorejskih programa i njihove pokušaje razvoja tehnologije oružja.

SAD je također predložio da pet sankcioniranih osoba na crnu listu uvrsti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, za što će biti potreban konsenzus 15-članog odbora za sankcije Sjevernoj Koreji.

Administracija američkog predsjednika od početka njegova mandata prošle godine bezuspješno pokušava pridobiti Pjongjang za dijalog kako bi ga uvjerila da odustane od nuklearnih bombi i projektila.

Glasnogovornik američkoga State Departmenta Ned Price rekao je da SAD ostaje predan nastavku diplomacije sa Sjevernom Korejom.

"Ono što smo vidjeli zadnjih dana... samo nam pojačava uvjerenost da ćemo se, želimo li postići napredak, morati uključiti u taj dijalog", rekao je na redovitom brifingu za medije.

Sjevernokorejski mediji objavili su da je čelnik Kim Jong Un u utorak pratio testiranje hipersonične rakete. To je drugi pokus u manje od tjedan dana nakon što je u novogodišnjem govoru obećao da će ojačati vojsku najsuvremenijom tehnologijom.

Lansiranje rakete u utorak izvedeno je nekoliko sati nakon što je američka misija pri Ujedinjenim narodima, kojoj su se pridružile Albanija, Francuska, Irska, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudila prošlotjedno lansiranje i pozvala države UN-a da ispune obveze u sklopu sankcija.

Rezolucije UN-a zabranjuju sjevernokorejske balističke rakete i nuklearne pokuse i podrazumijevaju sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:01