BIRAČI SU IZABRALI

Bidenova pobjeda službeno potvrđena u Arizoni i Wisconsinu, Trump i dalje ne prihvaća poraz

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa
Joe Biden 
 CHANDAN KHANNA/AFP

Ključne savezne države Arizona i Wisconsin službeno su potvrdile pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima čime su dodatno učvrstile pobjedu demokrata nad Donaldom Trumpom koji još ne prihvaća poraz, prenose u utorak mediji.

"Danas smo potpisali dokument kojim potvrđujemo izborne rezultate 2020. u Arizoni", napisao je u ponedjeljak na Twitteru Doug Ducey, republikanski guverner te države koja je prvi put u gotovo 25 godina glasala za demokrate.

Osoba odgovorna za izborne operacije, državna tajnica u Arizoni, demokratkinja Katie Hobbs, pozdravila je izbore "vođene transparentno, precizno i pravedno (...) unatoč brojnim neutemeljenim navodima koji su govorili suprotno".

Nešto poslije u ponedjeljak po američkom vremenu, guverner Wisconsina Tony Evers objavio je da je potvrdio rezultate izbora u svojoj saveznoj državi koja je glasala za Bidena, a 2016. birala je Trumpa.

Arizona je potvrdila i pobjedu demokratskog kandidata u Senat, Marka Kellyja, naglasio je Ducey.

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa. Arizona dopušta da se rezultati osporavaju čak i nakon što su verificirani.

Ekipa izborne kampanje Donalda Trumpa pokušala je - do sad bezuspješno - sudskim putem osporiti potvrđene izborne rezultate u ključnim državama u kojima je Biden pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 04:13