RIZIK ZA ZDRAVLJE

Bidenovi senatori žele zabraniti plinske štednjake: ‘Zašto? Skrivaju jednu veliku opasnost...‘

Oko 35 posto kućanstava u SAD-u koristi plinski štednjak, a taj broj penje se do 70% u državama kao što su Kalifornija i New Jersey

Ilustrativna fotografija plinskog štednjaka

 -/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/-/Česká Ilustrační Fotografie/profimedia

Sjedinjene Američke Države razmatraju zabranu uporabe plinskih štednjaka za koje kažu kako su izvor unutarnjeg onečišćenja povezanog s dječjom astmom. Američki povjerenik za sigurnost potrošačkih proizvoda u intervjuu za Bloomberg rekao je kako uporaba plinskih štednjaka predstavlja veliku "skrivenu opasnost", prenosi CNN.

- Proizvodi koji se ne mogu učiniti sigurnima mogu se i moraju zabraniti - rekao je Richard Trumka Jr. i najavio kako se planiraju "poduzeti mjere" za rješavanje problema unutarnjeg onečišćenja uzrokovanog štednjacima.

Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda već mjesecima ima plinske štednjake na piku, a upravo je Trumka još u listopadu zatražio javni komentar o opasnostima povezanima s plinskim štednjacima - u pitanju su, navodi se, astma i pogoršanje respiratornih stanja.

Studija iz prosinca 2022., koja je objavljena u Međunarodnom časopisu za istraživanje okoliša i javno zdravlje, otkrila je kako je korištenje plinskog štednjaka u zatvorenom prostoru povezano s povećanim rizikom od astme među djecom. Istraživanje je također pokazalo da se gotovo 13% astme u djetinjstvu u SAD-u može pripisati upravo korištenju plinskog štednjaka.

Oko 35 posto kućanstava u Sjedinjenim Državama koristi plinski štednjak, a taj broj penje se do 70% u saveznim državama kao što su Kalifornija i New Jersey.

Druge studije otkrile su kako plinski štednjaci ispuštaju značajne razine dušikovog dioksida, ugljičnog monoksida i drugih sitnih opasnih čestica, što bez odgovarajuće ventilacije može podići razine koncentracije u zatvorenom prostoru na nesigurne razine.

- Kratkotrajna izloženost dušikovom dioksidu povezana je s pogoršanjem astme kod djece, a dugotrajna izloženost utvrđena je kao vjerojatni uzrok razvoja astme - stoji u pismu koje su, između ostalih, potpisali i senator Corey Booker te senatorica Elizabeth Warren.

Oni također upozoravaju kako će ove nuspojave najviše utjecati na kućanstva crnaca, Latinoamerikanaca i onih s niskim prihodima jer je veća vjerojatnost da upravo navedene skupine žive u blizini spalionica otpada ili u kućama sa slabom ventilacijom.

Neki gradovi u SAD-u već su zabranili priključivanje prirodnog plina u svim novim zgradama kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova – Berkeley je to napravio 2019., San Francisco 2020., a New York 2021. No 20 saveznih država u veljači 2022. donijelo je tzv. "zakon o preventivi" koji zabranjuje gradovima zabranu prirodnog plina.

Udruga proizvođača kućanskih aparata smatra kako je poboljšanje ventilacije rješenje za sprječavanje onečišćenja unutarnjeg zraka tijekom kuhanja.

- Zabrana bi uklonila pristupačnu i preferiranu tehnologiju koja se koristi u više od 40% domova diljem SAD-a. Osim toga, zabrana kuhanja na plin ne bi uspjela riješiti sveukupnu brigu o kvaliteti zraka jer svi oblici kuhanja, bez obzira na izvor topline, stvaraju onečišćivače zraka, posebno na visokim temperaturama - izjavila je Jill Notini.

I Američka plinska udruga oštro se usprotivila zabrani.

- Stanovanje će postati skuplje jer ‘električne‘ kuće zahtijevaju skupe preinake - upozorili su.

No zato je tu novi zakon o smanjenju inflacije, koji je donio predsjednik Joe Biden, a koji uključuje rabat do 840 dolara za električni štednjak ili druge električne uređaje i do 500 dolara za pokrivanje troškova prelaska s plina na električnu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:33