SASTANAK KABINETA

Bidenu sve ide od ruke: Dva Nobleovca nahvalila njegov megaplan oporavka, a u anketama ‘rastura‘

Predsjednikovu politiku borbe protiv pandemije podržava rekordnih 73 posto ispitanih
Joe Biden
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Američki predsjednik Joe Biden konačno je okupio sve svoje ministrice i ministre na prvom sastanku kabineta. Dva mjeseca i jedanaest dana nakon što su predsjednik i potpredsjednica Kamala Harris položili prisegu. Relativno brzo, ako usporedimo s prijašnjom administracijom koja je prvi sastanak održala u lipnju.

Sastanak je održan u velikom salonu Bijele kuće, ne u sobi Zapadnog krila u kojoj se uobičajeno sastaje kabinet jer ondje nije moguće osigurati epidemijske mjere. Novinarima je dopušteno da budu na početku sastanka i čuju Bidenov uvod, a onda su ih poslali van da ne smetaju. Predsjednikov uvod je bio kratak i jasan: ovo je vlada koja “izgleda kao Amerika”: veliki broj žena među kojima Janet Yellen, prva u povijesti na čelu Ministarstva financija i Avril Hines, prva žena na čelu Obavještajne zajednice, prva autentična Amerikanka (Deb Haaland, ministrica unutarnjih poslova), prvi deklariran homoseksualac (Pete Buttigieg), prvi crnac na čelu Ministarstva obrane (Lloyd Austin).

AP u svom tekstu podsjeća da je kabinet Donalda Trumpa bio pun bijelih muškaraca i podsjeća da je prvi sastanak počeo riječima Mikea Pencea da je “najveći privilegij njegovog života služiti kao potpredsjednik predsjedniku koji drži do riječi koju je dao američkom narodu”. Ovdje takvih glorifikacija nije bilo.

"Pita od jabuka"

Interesantno je da Paul Krugman, Nobelovac iz ekonomije, kolumnist The New York Timesa, istog dana objavio kolumnu s naslovom: “Bidenomika je američka kao pita od jabuka”, referirajući se na plan ulaganja (American Jobs Plan, Plan za američka radna mjesta) u iznosu od 2 bilijuna dolara. Biden je u nastavku uvoda uputio pet ministara (transporta, energije, stanovanja, rada i trgovine) da “preuzmu posebnu odgovornost kako u objašnjavanju plana američkoj javnosti”.

New York Times u drugom tekstu ističe kako će osiguravanje podrške planu biti test Bidenove sposobnosti da osigura dvostranačku podršku u Senatu. U kojem je proveo nekoliko desetljeća. Joseph Stiglitz, drugi Nobelovac iz ekonomije, izjavio je da bi Bidenov plan mogao SAD konačno podići iz razdoblja skromnog rasta (oko 2 posto) u posljednjih dvadeset godina i donijeti više stope rasta, ali i inflacije koja je poželjna te pomoći u smanjenju sadašnjih ekonomskih razlika. "Nejednakost znači da nema potražnje, a nedostatak potražnje znači da ne ulažemo, pa smo u vrlo lošem, začaranom krugu i optimističan sam da bi nas ovo moglo izbaciti u novo razdoblje snažnog rasta, koji je egalitarniji”, rekao je Stiglitz za portal Axios.

Birači ga vole

Gotovo istodobno objavljena je redovita anketa AP-NORC-a koja je pokazala da Biden za sada ‘rastura’. Posljednjeg dana ožujka njegov je rad pozitivno ocjenjivalo 61% ispitanih (96% demokrata i 22% republikanaca; riječ je o registriranim biračima, a većinu su mu donijeli neopredijeljeni birači). AP navodi da Trump nikad u njihovim anketama nije prešao 50%.

Najveću podršku Biden uživa na planu borbe protiv pandemije (73%), zdravstvene skrbi (62%) i, što je posebno važno, čak 60% ispitanih podržava njegovu ekonomsku politiku (što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je podrška bila 55%), Bidenomiku, rekao bi Krugman, kojoj se protivi 39%. Ovi posljednji brojevi pokazuju da će republikanci morati dobro razmisliti žele li u Senatu srušiti American Jobs Plan. Dobro je prihvaćena i vanjska politika nove administracije koju podržava 53% ispitanih, ali situacija se mijenja po pitanju javnog duga: 50% se protivi Bidenovoj politici, a 48% je za pri čemu podjela ide gotovo potpuno po stranačkoj liniji: 77% demokrata daje podršku za razliku od 83% republikanaca. Što je donekle u koliziji s podrškom ekonomskom planu koji će svakako podići javni dug. I s visokom podrškom paketu pomoći za oporavak od pandemije koji izravno povećava javni dug.

AP posebno ističe da 52% ispitanih ne podržava Bidenovu politiku prema kojoj bi trebalo ograničiti pravo na oružje iako je anketa provedena nakon dva masovna ubojstva. Što pokazuje da u javnosti i dalje snažno odjekuje poruka zagovornika prava na nošenje oružja: da su žrtve imale oružje, obranile bi se. Tako je nakon pokolja u noćnom klubu za homoseksualne osobe na Floridi 2016. godine upravo ta društvena skupina počela masovnog nabavljati oružje.

Biden ima, prema anketi, i problem i s upravljanjem imigracijom. Njegove politike na tom planu podržava 42%, a protivi im se 44%.

Sadašnja administracija, ako je vjerovati anketi, treba nastaviti provedbu svoje politike i sve bi trebalo biti u redu. Prvi stvarni test je za godinu i osam mjeseci kad su izbori na polovici mandata za cijeli Zastupnički dom (koji sada kontroliraju demokrati) i za trećinu Senata (u kojem je jednak broj republikanaca i demokrata).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46