GOVOR O STANJU NACIJE

Bidenu u Kongresu pljesali čak i republikanci, analitičari su složni: Ide u juriš po drugi mandat!

Biden je u svojem govoru napao i milijardere koji imaju niže stope poreza od radnika iz srednje klase

Joe Biden

 Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Američki predsjednik Joe Biden u svojem je govoru o stanju nacije postavio temelje za svoju buduću kampanju za drugi mandat - pozvao je republikance da podrže porezne politike koje bi koristile srednjoj klasi, da dopuste podizanje ograničenja na državno zaduženje te se pokušao fokusirati na zajedničke interese oko kojih se obje stranke mogu složiti.

"Mojim republikanskim prijateljima poručujem - nema razloga zašto ne bismo mogli raditi zajedno i pronaći konsenzus oko važnih pitanja", poručio je Biden republikancima. Novom predsjedniku Donjeg doma Kongresa, republikancu Kevinu McCarthyju poručio je kako "ne želi upropastiti njegovu reputaciju", no da se "veseli surađivati" s njim, čime je zaradio smijeh većine zastupnika.

Dok je Biden isticao da bi se obje stranke trebale složiti oko dobrobiti koju donosi otvaranje novih tvornica u SAD-u, pokretanja novih tvrtki i financiranja oko 20.000 infrastrukturnih projekata, čak se i McCarthy priključio pljeskanju.

Kada je Biden najavio veće napore u borbi protiv pošasti fentanila, McCarthy je čak i ustao da bi zapljeskao predsjedniku. Iako su republikanci najavili istrage protiv članova Bidenove administracije i počeli novi saziv Donjeg doma, u kojem imaju većinu, s velikom dozom animoziteta prema Bidenu, McCarthy je u utorak ugodno razgovarao s potpredsjednicom Kamalom Harris, koja je sjedila pokraj njega tijekom Bidenova govora, i ukazao kako ipak postoji mogućnost da se republikanci i demokrati dogovore oko nekih ključnih pitanja.

Biden je u svojem govoru napao i milijardere koji imaju niže stope poreza od radnika iz srednje klase i poručio da niti jedan milijarder "ne bi trebao plaćati nižu stopu poreza od školskog učitelja ili vatrogasca", čime je zaradio masovni aplauz. Predložio je i minimalni porez od 20% na prihode svih kućanstava čija imovina prelazi 100 milijuna dolara.

Pozvao je i na reformu policije u svjetlu smrti Tyrea Nicholsa, koji je preminuo nakon što ga je pretukla skupina policajaca, najsvježiju žrtvu policijskog nasilja u SAD-u. Rekao je da je kao bijelac uživao u privilegiju koji crni roditelji nisu imali - nikad nije morao razgovarati sa svojom djecom o tome da se čuvaju policije.

Većinu najavljenih ciljeva Biden vjerojatno neće moći ostvariti u drugoj polovici svojeg mandata, jer će njegovi prijedlozi vjerojatno završiti blokirani u Donjem domu, no oni predstavljaju osnovu za njegov juriš na drugi mandat, uz najvjerojatniji moto "završimo posao" - frazu koju je ponovio nekoliko puta tijekom svojeg govora.

Iako se gospodarstvo u SAD-u oporavlja, Biden je još uvijek dosta nepopularan - samo 41% Amerikanaca podržava aktualnog predsjednika, a čak 65% smatra da država ide u krivom smjeru.

Demokratski glasači zabrinuti su zbog njegove dobi - Biden ima 80 godina, i ako bi bio ponovno izabran za dvije godine, postao bi najstariji izabrani predsjednik u povijesti, te mnogi sumnjaju da bi mogao odraditi mandat do kraja.

Unatoč tome, u utorak je bio u izvrsnoj formi, samouvjereno je nastupio pred Kongresom i uspijevao je elegantno srezati prigovore republikanaca. "Joe Biden koji se bori s publikom i pobjeđuje nije bilo nešto što sam očekivao", rekao je bivši republikanski zastupnik Adam Kinzinger nakon govora.

"Želio bih zahvaliti svim svojim republikanskim prijateljima koji su glasali za zakon", rekao je za svoj veliki infrastrukturni plan koji je prošao prošle godine. "Zahvalio bih i onima koji nisu. Svejedno me traže da financiram projekte i u njihovim izbornim jedinicama, no ne brinite, obećao sam biti predsjednik svih Amerikanaca. Financirat ćemo te projekte. Vidimo se na otvorenjima", poručio im je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:52