SLOŽENA POLITIČKA SITUACIJA

BiH BISKUPI PODRŽAVAJU HRVATSKE POLITIČARE Nekolicina svećenika izravno kritizirala politiku HDZ-a, crkva se sada službeno oglasila

Monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik biskupske konferencije BiH.
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Bosanskohercegovački biskupi izrazili su u srijedu potporu hrvatskim političkim predstavnicima u borbi za ostvaranje jednakopravnosti u toj zemlji, čime su oporvrgnuli neka ranija nagađanja kako službena crkva ne podržava stajališta vodećih hrvatskih političkih stranaka.

Nakon dvodnevnog zasjedanja u Mostaru, biskupi su se u jedinstvenoj izjavi, koju je pročitao tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević, očitovali oko složene društveno-političke situacije.

"U sadašnjem osjetljivom političkom trenutku biskupi podržavaju i potiču sve legalno izabrane predstavnike hrvatskog naroda da se svim demokratskim sredstvima zalažu za zaštitu i promicanje svih temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine, ali i da se izbore za jednakopravan položaj hrvatskog naroda s druga dva naroda", navodi se u zajedničkoj izjavi biskupa BiH.

Nekolicina svećenika, uglavnom s područja Bosne, ranije se usprotivila politici HDZ-a BiH, a neki su ih i izravno kritizirali, no biskupi su podržali aktualne političke predstavnike Hrvata.

Na konferenciji za novinare vojni biskup Tomo Vukšić je upitan oko prijedloga za preustroj zemlje na četiri regije kojega su prije deset godina predložili biskupi, istaknuo kako je njihov prijedlog 'bio doslovno ignoriran'.

Biskup Vukšić je izrazio i zabrinutost zbog toga što se u prošloj godini broj Hrvata katolika u BiH smanjio za 15.500 ljudi.

''Kroz proteklu godinu broj katolika se smanjio za 15-tak tisuća vjernika u BiH i to nas zabrinjava. 'Zabrinjava nas činjenica iseljavanja kao i činjenica sve manjega rađanja", rekao je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u BiH na konferenciji za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:28