TERORIST

BiH: Bivšem ratniku Islamske države tri godine zatvora zbog terorizma

Kasupović je podrijetlom s područja Velike Kladuše u BiH i jedan je od nekoliko stotina državljana te zemlje koji su se borili za IS
Ilustracija, džihadisti ISIS-a
 Handout/Zuma Press/Profimedia

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u četvrtak državljanina te zemlje Senada Kasupovića krivim za terorizam i osudio ga na tri godine zatvora.

Kasupović je podrijetlom s područja Velike Kladuše u BiH i jedan je od nekoliko stotina državljana te zemlje koji su se borili za terorističku organizaciju Islamska država na područu Sirije i Iraka.

On je 2013. godine tamo otputovao iz BiH preko Turske, a istragom je utvrđeno kako je u Siriji i Iraku ratovao kao pripadnik terorističke postrojbe koja je nosila naziv Al-aksa. Mediji su ranije objavili kako je ratujući za islamiste najmanje dva puta teže ranjen.

Zarobljen je na području sirijskog grada Raka nakon pada Islamske države. Potkraj 2019. godine zajedno s još šest bivših ratnika Islamske države deportiran je u BiH u sklopu posebnog programa repatrijacije, kojega je organizacijski i logistički poduprla vlada SAD kako bi se u matičnim državama provela suđenja.

Optužnica koja ga je teretila za pripadnost terorističkoj organizaciji i organiziranje terorističke skupine protiv njega je potvrđena u ožujku 2020. godine, a suđenje mu je počelo u travnju.

Sud BiH do sada je osudio više od dvadeset osoba zbog ratovanja u redovima islamističkih terorističkih organizacija u inozemstvu. Izrečene su kazne od jedne do sedam godina zatvora na koju je, zbog organiziranja odlaska muškaraca iz BiH u Siriju i Irak, osuđen Husein Bosnić, samozvani imam s područja Velike Kladuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:26