DOZNAJEMO DETALJE

BiH će dobiti status kandidata za članstvo u EU: Tekst odluke je pripremljen, čeka se formalna potvrda!

Vijeće općih poslova EU-a trebalo bi na sastanku u Bruxellesu u utorak usvojiti zaključke

Zastava BiH i Europske unije

 Dursun Aydemir/afp/Anadolu Agency Via Afp

Vijeće općih poslova EU-a trebalo bi na sastanku u Bruxellesu u utorak usvojiti zaključke kojima bi se Bosni i Hercegovini dodijelio status kandidata.

Ta je odluka, pod uvjetom da ju dva dana kasnije, 15. prosinca, na summitu potvrde čelnici zemalja članica na Europskom vijeću, već ugrađena u tekst nacrta zaključaka koji bi se trebali usvojiti u utorak u Bruxellesu. Procedura je takva da zaključke usvajaju ministri na Vijeću Europske unije, a zatim ih odobre i lideri na summitu EU.

- Vijeće općih poslova preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, pod uvjetom potvrde Europskog vijeća, piše u tekstu nacrta.

Vijeće, bez obzira na sve primjedbe o lošem stanju u BiH, djeluje na temelju preporuke Europske komisije od prije dva mjeseca kada je u paketu proširenja dala uvjetnu preporuku za status kandidata Bosni i Hercegovini.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, postoji “velika suglasnost” oko ove odluke, no i dalje je moguće blokada neke zemlje. Među njima se spominje Nizozemska, kao zemlja koja navodno ima najviše rezervi prema ovakvoj odluci.

Vijeće EU-a će poručiti liderima BiH da hitno moraju poduzeti korake u implementaciji preporuka Europske komisije o reformama, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanju migracijama i temeljnim pravima.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja regije Zapadnog Balkana koja je predala prijavu za članstvo, ali još nije stekla status kandidata. Zanimljivo je da će upravo na dan kada bi BiH mogla dobiti status kandidata, Kosovo predati svoju prijavu za članstvom u Europskoj uniji. Kosovo je jedina zemlja u Europi koja želi biti članica EU-a, ali još uvijek nije predala prijavu za članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 11:26