OLAKŠANJE ZA STANOVNIKE

BiH će novom prometnicom vrijednom 40 milijuna eura spojiti Neum i unutrašnjost zemlje

Metkovic, 260510.Granicni prijelaz Klek - Neum.Postren je granicni rezim na granicnim prijelazima Klek - Neum i Bistrina.Na prelasku kontrolira se svaki automobil tako da su ucestale kolone i putovanje prema Dubrovniku produzuje se za 30 tak minuta.Foto: Denis Jerkovic / Cropix
 Denis Jerković / CROPIX

MOSTAR - Vlasti u Federaciji BiH trebale bi do kraja godine započeti izgradnju potpuno nove prometnice koja bi Neum povezala s unutrašnjošću zemlje i tako smanjiti probleme s kojim će se suočiti ljudi koji žive u ovoj jedinoj općini BiH na Jadranskoj obali nakon što Hrvatska uđe u EU i postrože se uvjeti prijelaza granice, objavio je u utorak "Dnevni avaz" pozivajući se na službene izvore.

Prometnica bi iz Čapljine preko mjesta Svitava trebala povezati Neum tako da građani BiH ne moraju prelaziti čak dvije granice Hrvatske, odnosno Europske unije, što je sada slučaj i što je najbrži put da dođu do odredišta.

"Pripremamo jedan dokument koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog poduzeća Ceste Federacije. Za gradnju ove prometnice bit će potrebno 35 do 40 milijuna eura", rekao je ministar prometa i veza Federacije BiH Enver Bijedić.

Dodao je da bi ta prometnica značajno olakšala život stanovnicima Neuma, ali i dovela turiste iz BiH u taj primorski gradić.

"Građani BiH i njihova roba ne bi morali prelaziti granicu s Hrvatskom dva puta da bi došli do Neuma. Na ovaj način bili bi im osigurani izravani prijevoz robe i veza s morem, s bitnom turističkom odrednicom kao što je Neum", dodao je Bijedić.

On očekuje da će Vlada Federacije BiH odobriti kreditno zaduženje kako bi se do kraja godine krenulo s izgradnjom ove prometnice.

Ministar financija Federacije BiH Ante Krajina istaknuo je da je izgradnja ove prometnice prioritet i da će ovo ministarstvo dati pozitivan sud.

Vlasti u Neumu u nekoliko su navrata zatražili od državnih i federalnih vlasti izgradnju prometnice koja bi povezala ovu općinu s unutrašnjošću zemlje te su upozoravali na svojevrsnu izolaciju koja bi mogla nastati s ulaskom Hrvatske u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:15