HUMANITARNA KRIZA

BiH: Civilna zaštita doprema vodu migrantima, policija ih i dalje dovodi u Vučjak

kamp Vučjak
 Robert Fajt / CROPIX

Služba Civilne zaštite Unsko-sanske županije u utorak je osigurala pitku vodu ilegalnim migrantima smještenim u kampu Vučjak pokraj Bihaća nakon što su gradske vlasti odlučile prekinuti financiranje tog lokaliteta pa tako i dopremu vode i odvoz smeća, izvjestili su tijekom dana mediji u Bosni i Hercegovini.

Vodu u kamp dovezle su dvije cisterne a volonteri Crvenog križa i dalje tamo dijele hranu migrantima no ona se trenutačno svodi tek na zapakirane suhe obroke u ograničenim količinama.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je snimke na kojima se vidi kako lokalna policija nastavlja prebacivati migrante u Vučjak unatoč zahtjevima lokalnih vlasti da se taj kamp zatvori i uspostavi novi na nekoj prikladnijoj lokaciji.

Članovi posebne operativne skupina zadužene za migrantsku krizu koja djeluje na županijskoj razini u ponedjeljak su zaključili kako uz Vučjak trebaju biti zatvoreni i kampovi Miral i Bira koji se nalaze u samom Bihaću.

Odlučili su kako od 15. studenog više neće biti produženi ugovori za najam objekata kojima je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Predložili su da se postojeći kampovi zamijene jednim većim koji bi bio smješten na lokalitetu Medenog polja u općini Bosanski Petrovac iako se lokalne vlasti tome odlučno protive.

Trenutno na bihaćkom području boravi između 5 i 6 tisuća ilegalnih migranata. Vlasti u BiH ne mogu riješiti problem prihvata jer niti jedna općina ne želi da na njenom području budu smješteni kampovi za prihvat migranata, a državne vlasti nemaju mehanizme kojima bi nametnule svoje odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:45