NAŠLI DUŠKA KORNJAČU

BiH ga traži zbog ratnih zločina, a u Srbiji je ugledni liječnik: Pogledajte kako je nasrnuo na novinare

Ratni zapovjednik općine Čajniče, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica zbog zločina protiv čovječnosti, godinama živi u N. Sadu
Duško Kornjača
 RTS screenshot

Ratni zapovjednik općine Čajniče Duško Kornjača, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica zbog zločina protiv čovječnosti, godinama živi i radi u Novom Sadu. Ekipa portala Istraga, O kanala i sarajevskog Oslobođenja u srijedu ga je pronašla u Tekelijinoj ulici, gde živi s obitelji.

Na internetskim stranicama Suda BiH za Kornjaču piše da je 'nedostupan pravosudnim tijelima'.

Kada je shvatio zašto su novinar pozvonili na njegova vrata, Kornjača je oteo i razbio telefon novinaru te nasrnuo na njega drškom od metle, gurajući ga i vičući “marš iz moje kuće”.

Prema riječima novinara Avda Avdića, veći incident spriječio je mlađi muškarac koji je izašao iz Kornjačinog stana, vratio novinaru razbijeni telefon i ispričao se zbog neugodne situacije. Ipak, Avdić je uspio sačuvati videozapis na kojemu se jasno vidi da je čovjek koji mu je otvorio vrata isti onaj liječnik Duško Kornjača protiv kojega je Sud BiH 2015. potvrdio optužnicu za zločine protiv čovječnosti u općini Čajniče, počinjene tijekom 1992. godine.

- Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak niti ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona najbolje govori o njegovu karakteru, izjavio je Avdić za portal Nova.rs. On je podsjetio da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, ali da se on paušalno poštuje.

- Nedavno je Srbija izručila Bosni i Hercegovini svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne vrijedi, kaže Avdić.

Prema navodima optužnice, Kornjača je optužen da je “u razdoblju od sredine travnja do kraja lipnja juna 1992. godine na području općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, a kasnije zapovjednik ratnog stožera Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar obrane u Vladi Srpskog autonomnog teritorija Hercegovina, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče”.

Za isto kazneno djelo Duškov brat Milun, bivši zapovjednik paravojne jedinice "Plavi orlovi" osuđen je 2014. na pet godina zatvora. On je osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata na čijem čelu je bio Krizni stožer Opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu, a na čijem je čelu bio upravo Duško Kornjača.

U međuvremenu se Duško Kornjača zaposlio u jednoj privatnoj klinici kao specijalist gastroentorologije, a prošle godine je čak i gostovao u emisiji na jednoj lokalnoj televiziji gdje je pričao o prednostima kvantne medicine. Tijekom 2017. godne je čak bio zaposlen kao internist u Odžacima, a njegovo radno mjesto je financirala lokalna samouprava, kao osnivač Doma zdravlja.

U Lovačkom domu Mostine kod Čajniča, 1992. godine je ubijeno više od 40 muslimanskih civila. Posmrtni ostaci većine žrtava nisu još pronađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2022 16:38