AFERA BEZ PRESEDANA

BiH kupila stotinu respiratora za oboljele od covida, već pet mjeseci stoje u skladištima

U čemu je problem? Nisu pronašli kvalificiranu tvrtku koja bi ih trebala verifcirati, pustiti u pogon i servisirati
 Ilustracija/MARVIN RECINOS/AFP

Stotinu respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije prouzročene koronavorusom i dalje stoje u skladištima jer u BiH dosad nisu pronašli kvalificiranu tvrtku koja bi ih trebala verifcirati, pustiti u pogon i servisirati, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Mustafa Kadribegović, ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za portal Dnevni avaz kako je propao još jedan natječaj na kojemu su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini.

Na taj ponovljeni natječaj nije se prijavio nitko, a na prvi koji je morao biti poništen prijavila se samo jedna tvrtka i to samo kako bi provela verificiranje, no nije pokazala zanimanje za održavanje i servisiranje respiratora.

Kineski su respiratori trebali biti podijeljeni bolnicama radi liječenja pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 u teškom obliku.

Iz entitetskog proračuna za kupnju tih naprava izdvojeno je više od pet milijuna eura, a u BiH su dopremljeni još u travnju i od tad su u skladištu.

Nabavka respiratora pretvorila se u aferu bez presedana jer ih je državnim novcima nabavila tvrtke "Srebrena malina" iz Srebrenice koja nije imala nikakve veze s lijekovima i medicinskom opremom, a bila je registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je istragu o cijelom slučaju zbog sumnje u nezakonito pogodovanje anonimnoj srebreničkoj tvrtki.

Tijekom istrage bili su uhićeni i ispitani predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši ravnatelj entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

Lokalni mediji prošlog tjedna objavili su kako je protiv njih trojice kao i protiv ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka optužnica već napisana te kako će se oni navodno suočiti s optužbama za udruživanje u kriminalnu skupinu, odnosno pranje novca radi stjecanja koristi, krivotvorenje dokumenata i poslovnih knjiga te za zloporabu položaja ili ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2021 12:13