PUSH BACK

BiH ministar: ‘Nisam iznenađen. Već se dugo zna da hrvatska policija nasilno vraća migrante‘

Ilegalne migracije svjetski fenomen koji se u svakom slučaju neće moći riješiti "torturom i nasiljem", tvrdi Cikotić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ustvrdio je u ponedjeljak kako je već dugo poznato da hrvatska policija nasilno vraća ilegalne migrante pri njihovom pokušaju da iz BiH uđu u zemlju pa nedavno objavljene snimke kojima je to potvrđeno ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

- Nisam iznenađen (snimkama). Otkako sam preuzeo ovu dužnost dobivam izvještaje da se migranti iz Hrvatske vraćaju push backovima - kazao je Cikotić gostujući u programu bosanskohercegovačke redakcije televizije N1.

Ustvrdio je kako postoje brojne izvješća, uključujući ona Granične policije BiH kojima je dokumentirana uporaba sile hrvatske policije nad ilegalnim migrantima o čemu su uz tijela vlasti u BiH informirane i međunarodne organizacije.

Ocijenio je kako je to problem kojega trebaju riješiti prije svega vlada Hrvatske, ali i Europska unija.

Istaknuo je kako su ilegalne migracije svjetski fenomen koji se u svakom slučaju neće moći riješiti "torturom i nasiljem".

Iako dolazak ilegalnih migranata u BiH nije prekinut, ministar Cikotić tvrdi kako su brojke takve da pokazuju kako više nije riječ o tako masovnoj pojavi jer je trenutačno u ovoj zemlji do četiri tisuće takvih osoba.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatnim centrima koji su smješteni u okolici Sarajeva te kod Bihaća trenutačno boravi oko 2500 ilegalnih migranata, a procjena je kako se zemljom kreće njih još oko tisuću i pol.

Cikotić je podsjetio kako je prije samo godinu broj ilegalnih migranata bio tri do četiri puta veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:05