SLIJEDE SANKCIJE

BIH NA VRHUNCU EPIDEMIJE, A NA BOLOVANJU STOTINE MEDICINSKIH RADNIKA Sumnja se da mnogi među njima žele izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu

Sarajevo
 Nick St.Oegger / Zuma Press / Profimedia

Stotine liječnika i drugih medicinskih radnika u BiH na bolovanju su na vrhuncu epidemije covida-19 od kojeg je do ponedjeljka oboljelo više od tisuću i umrlo 39 ljudi.

Koronavirusom je inficirano 1018 ljudi, sa žarištima u Banjoj Luci (257), Čitluku (81), Mostaru (55) i Širokom Brijegu (48). U Sarajevu je infekcija potvrđena kod 35 ljudi.

No zabrinjava podatak da je u glavnom gradu u jeku epidemije na bolovanju čak 700 liječnika i drugog medicinskog osoblja. Sumnja se kako su brojni među njima tako željeli izbjeći rizik od zaraze na radnom mjestu.

Ravnateljica kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović upozorava da se radi o vrlo ozbiljnom problemu koji prijeti pogibeljnom urušavanju zdravstvenog sustava.

- Oduvijek imamo problem s lažnim bolovanjima i tvrdim kako i u ovim teškim trenucima dvije trećine medicinskih radnika neopravdano izbiva s posla - rekla je Izetbegović listu Dnevni avaz.

- Susrećem svoje zaposlenike po gradu kako šetaju, a neki od njih su sebi sami pisali bolovanje. Pratimo tu anomaliju, koja se na vrhuncu teške i neizvjesne borbe protiv opakog zla kosi s Hipokratovom zakletvom i došli smo do pouzdane spoznaje kako se uglavnom radi o istim osobama - dodala je.

Ravnatelj Doma zdravlja Muhamed Ahmić najavljuje sankcije za neopravdana bolovanja.

- Naložio sam liječnicima da se pooštre kriteriji za odobravanje bolovanja i nekritičko otvaranje bit će kažnjeno - istaknuo je Ahmić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 09:28