PREDSJEDANJE SVJETSKOM VLADOM

BiH: Nadamo se da u siječnju u Vijeću sigurnosti neće biti posla

Nemamo vlasti i više nitko živ ne zna tko će kome ovdje davati sugestije i naloge, kažu diplomati
 AP

ZAGREB - Država bez vlade predsjedava svjetskom vladom: Bosna i Hercegovina prvog dana ove godine preuzela je predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Mole Boga za mir

Dva i pol mjeseca od izbora, BiH nema vladu i nepoznato je kad će je dobiti, a tročlano Predsjedništvo BiH ni prije se nije uspijevalo dogovoriti. Prvo bi jedan član Predsjedništva održao govor pred UN-om, a onda bi drugi napisao pismo glavnom tajniku UN-a da je on to govorio u osobno ime, a ne u ime države.

Od Hrvatske su preuzeli dvogodišnje članstvo u Vijeću sigurnosti, a vodit će ga mjesec dana. Bosanski diplomati sada mole Boga da siječanj prođe mirno i neradno.

Diplomati bez šefova

Bivši veleposlanik BiH Mirza Kušljagić rekao je za RSE da je paradoksalno da zemlja bez vlade predsjeda Vijećem sigurnosti. Bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić kaže da ni u posljednje četiri godine ta zemlja nije imala usklađenu međunarodnu politiku, a sad još nema ni vlasti. “Više nitko živ ne zna tko će kome ovdje davati neke sugestije i naloge. Ja se samo nadam da će siječanj i u Vijeću sigurnosti biti mjesec bez velikih aktivnosti”, rekao je Ivanić, aludirajući na bosansko praznovanje do kraja siječnja. Kako će se BiH postaviti ako se bude morala izjasniti po pitanjima poput Kosova ili sankcija Iraku, pita se bivši veleposlanik Hajrudin Somun. Najbolje bi bilo kad bi se ovaj mjesec mogao nekako preskočiti, ističe taj diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:17