POSTIGNUT DOGOVOR

BiH: Nakon pet tjedana štrajka učenici se napokon vratili u školske klupe

Skupština Sindikata neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Županije zapadnohercegovačke sinoć je donijela odluku u prekidu štrajka

Školske klupe, ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix

Okončan je petotjedni štrajk prosvjetnih djelatnika pa su se učenici osnovnih škola u Županiji zapadnohercegovačkoj (ŽZH), sa sjedištem u Širokom Brijegu, u petak vratili u klupe, a tijekom dana bi odluku o štrajku trebali donijeti i sindikati srednjih škola, nakon što su vlasti ispunile njihove zahtjeve.

Skupština Sindikata neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Županije zapadnohercegovačke sinoć je donijela odluku u prekidu štrajka. Priopćeno je kako su ispunjeni razlozi za završetak općeg štrajka usuglašavanjem prijedloga kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja. To podrazumijeva dogovor o povećanju plaća uposlenika u osnovnim školama s vodstvom županije.

Zbog toga su se učenici već danas vratili u školske klupe osnovnih škola.

Tijekom dana će odluku o prekidu štrajka donijeti u sindikalnim organizacijama srednjih škola u Županiji zapadnohercegovačkoj.

Predsjednica toga sindikata je ponudu koju su dobili od vlasti ocijenili dobrom.

"Štrajk međutim nećemo prekidati dok se ne potpiše kolektivni ugovor", izjavila je predsjednica Neovisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

Ranije je nastava ipak organizirana za završne razrede osnovnih i srednjih škola kako ti učenici ne bi imali problema prigodom upisa u srednje škole odnosno visokoškolske ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:01