VIJORI SE EU ZASTAVA

BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa: ‘Ovo je nova prilika za građane i političare‘

Vjerujemo u ovu zemlju i dijelimo vaše nade za bolju budućnost, rekao je veleposlanik EU u BiH Johann Sattler

Christian Schmidt

 Denis Zuberi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Velika zastava Europske unije postavljena je u četvrtak u središtu Sarajeva nakon što su šefovi država ili vlada EU na sastanku u Bruxellesu odobrili Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo.

Plava zastava sa žutim zvjezdicama tako sad krasi pročelje zgrade u strogom središtu Sarajeva kao simbol aspiracija BiH da ubrza svoj europski put koji joj je otvoren nakon dugih sedam godina čekanja na kandidatski status.

Među prvima je na odluku Europskog vijeća reagirao visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt koji je istaknuo kako se kandidatskim statusom nudi jedinstvena prilika koju valja iskoristiti. Taj je status opisao ključnim korakom u daljem usklađivanju BiH sa standardima i propisima EU i još jednom potvrdom opredijeljenosti obje strane za budućnost Bosne i Hercegovine kao članice europske obitelji.

"Bosna i Hercegovina mora postati sigurna i prosperitetna multietnička država i dokazati da je u stanju prevazići političku i ekonomsku disfunkcionalnost i provesti reformsku agendu. Za to su potrebni odlučni političari i funkcionalne institucije, spremne raditi u interesu zemlje", izjavio je Schmidt najavivši kako će nastaviti raditi na osiguranju potpune provedbe Daytonskog sporazuma.

Veleposlanik EU u BiH Johann Sattler čestitao je građanima na odluci Europskog vijeća.

"Kandidatski status je naš znak da vjerujemo u ovu zemlju i da dijelimo vaše nade za bolju budućnost", izjavio je Sattler ističući kako kandidatski status znači snažniju zaštitu ljudskih prava, više povjerenja, djelotvornu borbu protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jaču ekonomiju te bolju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Istaknuo je kako je sve to i jasna poruka političkim liderima u zemlji da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme koje će donijeti dobro građanima, a BiH približiti EU.

Njemački političar hrvatskih korijena i zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, koji dobro poznaje stanje u BiH, rekao je kako je kandidatski status važna i dobra vijest koja je uslijedila zahvaljujući angažmanu ljudi poput visokog predstavnika Schmidta koji je odlučno djelovao na uklanjanju sveprisutnih blokada.

"Glavni zadatak u regiji sad mora biti da se stabilizira BiH. Od novih političkih struktura očekujem da izgrađuju stabilne i funkcionalne institucije", rekao je Juratović za portal Dnevni avaz.

Opredjeljenje za punopravno članstvo u EU sastavni je dio sporazuma o uspostavi nove vlasti u BiH kojega su ranije tijekom dana potpisali Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik, čelnici HDZ BiH, SDP BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Svojim su potpisima potvrdili kako im je zajednički cilj članstvo BiH u EU te da preuzimaju obveze provedbe reformi u cilju ispunjavanja uvjeta za ostvarenje tog cilja poštujući pri tom ustavnu strukturu i ovlasti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite.

Obvezali su se i raditi na osposobljavanju nadležnih institucija BiH radi pristupa europskim fondovima kao i na blisku suradnju s EU i pri tom težiti kompromisima i prevazilaženju spornih političkih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00